Owsianka a la cynamonowa drożdżówka
Owsianka to zdrowe i szybkie śniadanie, dające
energię na długi czas. Jeśli do tego możemy je dodatkowo uatrakcyjnić i
sprawić, by smakowało jak obłędna cynamonowa drożdżówka, chyba niewiele będzie
osób, które nie będą się chciały na nie skusić. Pomysł na podstawie Mother Thyme.
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 - 1,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 - 1,5 szklanki mleka
polewa cynamonowa:
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
polewa jogurtowa:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru pudru
1. Płatki owsiane wsypujemy do rondla, wlewamy wodę. Doprowadzamy
wodę do wrzenia, po czym wsypujemy płatki, cukier i - mieszając - wlewamy
mleko. Płatki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż będą miękkie. Chodzi
o uzyskanie dość gęstej owsianki.
2. W międzyczasie rozpuszczamy w małym rondelku masło, dodajemy
cukier i cynamon. Zdejmujemy rondelek z ognia - polewa cynamonowa gotowa.
Składniki polewy jogurtowej mieszamy.
3. Porcje owsianki podajemy z polewą cynamonową i jogurtową.
Komentarze
Prześlij komentarz