Owsianka a la cynamonowa drożdżówka


Owsianka to zdrowe i szybkie śniadanie, dające energię na długi czas. Jeśli do tego możemy je dodatkowo uatrakcyjnić i sprawić, by smakowało jak obłędna cynamonowa drożdżówka, chyba niewiele będzie osób, które nie będą się chciały na nie skusić. Pomysł na podstawie Mother Thyme.




1/2 szklanki płatków owsianych 

1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 - 1,5 szklanki mleka

polewa cynamonowa:
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

polewa jogurtowa:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru pudru

1. Płatki owsiane wsypujemy do rondla, wlewamy wodę. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym wsypujemy płatki, cukier i - mieszając - wlewamy mleko. Płatki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż będą miękkie. Chodzi o uzyskanie dość gęstej owsianki.

2. W międzyczasie rozpuszczamy w małym rondelku masło, dodajemy cukier i cynamon. Zdejmujemy rondelek z ognia - polewa cynamonowa gotowa.

Składniki polewy jogurtowej mieszamy.

3. Porcje owsianki podajemy z polewą cynamonową i jogurtową.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu