Domowa przyprawa grecka


Dzięki przyprawie greckiej z łatwością nadamy naszym potrawom charakterystyczny, śródziemnomorski smak. Doskonale sprawdzi się ona do drobiu, ryb, steków, klopsików, mięs z grilla oraz duszonych, jak również dodawać do sosów lub oliwy z oliwek. Można jej użyć także do sałatek, np. do sałatki greckiej. Na podstawie Food.com.





2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu