Domowa przyprawa grecka
Dzięki przyprawie greckiej z łatwością nadamy naszym potrawom
charakterystyczny, śródziemnomorski smak. Doskonale sprawdzi się ona do drobiu,
ryb, steków, klopsików, mięs z grilla oraz duszonych, jak również dodawać do
sosów lub oliwy z oliwek. Można jej użyć także do sałatek, np. do sałatki greckiej. Na podstawie Food.com.
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz