Klopsiki z łososia. Klopsiki rybne z czosnkowym majonezem chili
Na
podstawie tego przepisu można zrobić klopsiki z każdej ryby, lecz z łososia
będą one wyjątkowo pyszne. Przy tym, klopsiki to sposób, dzięki któremu z
mniejszej ilości ryby możemy wykonać większą ilość jedzenia, co czasem jest
istotnym czynnikiem. Tak przygotowane klopsiki możemy podać jako danie obiadowe
z dowolnymi dodatkami, lub jako przekąskę/przystawkę podczas przyjęcia. Wówczas
w każdy klopsik wkłuwamy wykałaczkę a obok stawiamy miseczkę z sosem do
maczania. Czosnkowy majonez chili z dodatkiem soku z cytryny znakomicie
podkreśla smak ryby. Przepis znaleziony na TasteAndSee.
300 g filetu z łososia lub innej dowolnej ryby
sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1 cebula - obrana, drobno posiekana, zeszklona na 1 łyżce oleju
olej do smażenia
Czosnkowy majonez chili (składniki mieszamy):
3 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sosu chili/sriracha
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki cukru
1. Rybę oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki.
Smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy
będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa,
zdejmujemy ją z patelni.
Następnie za pomocą widelca oddzielamy mięso od skórki, szarpiąc je na małe
kawałki. Gdy ryba się smaży, na małej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę.
2. Rybę mieszamy z majonezem, jajkiem,
cebulą, musztardą, pietruszką i sokiem z cytryny, dodając taką ilość bułki
tartej (lub panko), by wyszła w miarę spójna masa, z której da się robić
klopsiki. Mieszamy delikatnie, by nie przerobić masy na pastę, lecz by
pozostawić w masie kawałki ryby. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
Mokrymi
dłońmi formujemy z masy klopsiki wielkości orzecha laskowego (powinno wyjść ok.
16). Klopsiki obtaczamy w bułce tartej lub panko (z panko będą bardziej
chrupiące), po czym smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich storn na złoto.
Podajemy
z czosnkowym majonezem chili.
Do takiej ryby pasuje sałata, świeża bagietka, ryż lub ew.
ziemniaki.
Komentarze
Prześlij komentarz