Klopsiki z łososia. Klopsiki rybne z czosnkowym majonezem chili


Na podstawie tego przepisu można zrobić klopsiki z każdej ryby, lecz z łososia będą one wyjątkowo pyszne. Przy tym, klopsiki to sposób, dzięki któremu z mniejszej ilości ryby możemy wykonać większą ilość jedzenia, co czasem jest istotnym czynnikiem. Tak przygotowane klopsiki możemy podać jako danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, lub jako przekąskę/przystawkę podczas przyjęcia. Wówczas w każdy klopsik wkłuwamy wykałaczkę a obok stawiamy miseczkę z sosem do maczania. Czosnkowy majonez chili z dodatkiem soku z cytryny znakomicie podkreśla smak ryby. Przepis znaleziony na TasteAndSee.




300 g filetu z łososia lub innej dowolnej ryby

sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby
ok. 1 szklanka bułki tartej lub panierki panko (użyłam panko) + do obtoczenia klopsików
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1 cebula - obrana, drobno posiekana, zeszklona na 1 łyżce oleju
olej do smażenia

Czosnkowy majonez chili (składniki mieszamy):
3 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sosu chili/sriracha
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki cukru

1.  Rybę oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki. Smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni. Następnie za pomocą widelca oddzielamy mięso od skórki, szarpiąc je na małe kawałki. Gdy ryba się smaży, na małej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę.

2. Rybę mieszamy z majonezem, jajkiem, cebulą, musztardą, pietruszką i sokiem z cytryny, dodając taką ilość bułki tartej (lub panko), by wyszła w miarę spójna masa, z której da się robić klopsiki. Mieszamy delikatnie, by nie przerobić masy na pastę, lecz by pozostawić w masie kawałki ryby. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Mokrymi dłońmi formujemy z masy klopsiki wielkości orzecha laskowego (powinno wyjść ok. 16). Klopsiki obtaczamy w bułce tartej lub panko (z panko będą bardziej chrupiące), po czym smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich storn na złoto.
Podajemy z czosnkowym majonezem chili.
Do takiej ryby pasuje sałata,  świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu