Carne Adobada, czyli meksykańska wieprzowina z chili
Carne
Adobada to potrawa, która jest typowym daniem ze
stanu Nowy Meksyk. Łączy w sobie wspaniale smaki i aromaty, i jest przy tym
bardzo łatwa w wykonaniu. Ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego przepysznego
dania! Przepis inspirowany Saveur*.
1 kg łopatki wieprzowej - pokrojonej w plastry i w duża kostkę
sól + świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna
4 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
2 duże ząbki czosnku - obrane, posiekane
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczka chili - do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z limonki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
oliwa lub olej do smażenia
1. Pokrojone w dużą kostkę (ok. 3cm x 3cm) mięso
oprószamy sola i pieprzem oraz obtaczamy lekko w mace. Obsmażamy partiami** na
niedużej ilości oliwy na rumiano. Usmażone mięso przekładamy do garnka
żaroodpornego lub żaroodpornego naczynia z pokrywą.
2. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę
wraz z czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy: chili, słodką
paprykę, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, oregano i kumin. Mieszamy i zalewamy
bulionem. Dodajemy miód, cukier, ocet i sok z limonki oraz sól i pierz - do
smaku. Całość dodajemy do mięsa w naczyniu, mieszamy, przykrywamy naczynie
pokrywką.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
160 st C przez 1,5 godziny.
Podajemy z ryżem, tortillą lub pieczywem do wyjadania
sosu.
* Mimo, że uwielbiamy pikantne smaki, w stosunku do
oryginalnego przepisu zmniejszyłam znacznie ilość użytego chili, aby uczynić
danie dla nas jadalnym. Warto wziąć pod uwagę, że jeśli danie okaże się zbyt
łagodne, zawsze możemy dodać do niego dodatkową ilość chili. Z odjęciem
ostrości nie jest już tak łatwo! Przy obecnych proporcjach danie ma wyważony
smak, z delikatną nutką pikanterii.
* Jeśli damy na patelnię za dużą ilość mięsa na raz,
puści ono sok i zacznie się dusić, zamiast smażyć. Ilość partii będzie
oczywiście uzależniona od wielkości użytej patelni, pamiętając, że mięso nie
powinno być na niej stłoczone.
Komentarze
Prześlij komentarz