Domowe masło orzechowe
Jeśli lubicie masło orzechowe, mam dla Was dobra wiadomość: z
łatwością i przy praktycznie zerowym wysiłku możecie przygotować pyszne, zdrowe
masło samodzielnie, w domu. Kilka chwil i smakołyk gotowy! Przepis na podstawie
TheKitchn.
150 g niesolonych orzeszków ziemnych
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki miodu (do smaku)
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub
słonecznikowego
1. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, mieszając, aż
będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie.
2. Gorące orzeszki przesypujemy do pojemnika blendera.
- Ucieramy przez 1 minutę. Na tym etapie orzeszki
przypominają kuskus. Zsuwamy łyżką orzeszki ze ścianek w dół blendera.
- Ucieramy 1 minutę. Na tym etapie orzeszki
przypominają piasek. Zsuwamy łyżką orzeszki ze ścianek w dół blendera.
- Ucieramy 1 minutę. Na tym etapie orzeszki mają już
konsystencje pasty/masła orzechowego. (oczywiście, może to zależeć od mocy
użytego blendera, więc jeśli konsystencja ma być gładsza, ucieramy jeszcze
przez chwilę. Jeśli jednak konsystencja jest już ładna i kremowa, nie ucieramy
dalej, b masa ponownie zrobi się grudkowata. Wówczas trzeba będzie dodać więcej
oleju, by wróciła do gładkości).
3. Dodajemy sól, miód (ilość do smaku) i olej. Dokładnie
mieszamy. Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz