Domowe masło orzechowe


Jeśli lubicie masło orzechowe, mam dla Was dobra wiadomość: z łatwością i przy praktycznie zerowym wysiłku możecie przygotować pyszne, zdrowe masło samodzielnie, w domu. Kilka chwil i smakołyk gotowy! Przepis na podstawie TheKitchn.


150 g niesolonych orzeszków ziemnych
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki miodu (do smaku)
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub słonecznikowego

1. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, mieszając, aż będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie.

2. Gorące orzeszki przesypujemy do pojemnika blendera. 
- Ucieramy przez 1 minutę. Na tym etapie orzeszki przypominają kuskus. Zsuwamy łyżką orzeszki ze ścianek w dół blendera.

- Ucieramy 1 minutę. Na tym etapie orzeszki przypominają piasek. Zsuwamy łyżką orzeszki ze ścianek w dół blendera. 

- Ucieramy 1 minutę. Na tym etapie orzeszki mają już konsystencje pasty/masła orzechowego. (oczywiście, może to zależeć od mocy użytego blendera, więc jeśli konsystencja ma być gładsza, ucieramy jeszcze przez chwilę. Jeśli jednak konsystencja jest już ładna i kremowa, nie ucieramy dalej, b masa ponownie zrobi się grudkowata. Wówczas trzeba będzie dodać więcej oleju, by wróciła do gładkości).

3. Dodajemy sól, miód (ilość do smaku) i olej. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu