Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i domowym chrupiącym musli
Owoce to pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja
śniadaniowa. Brzoskwinie jogurtem greckim stanowią naprawdę udany duet, który
dzięki dodatkowi chrupiącego musli jest nie tylko pyszny, lecz także bardziej
pożywny.
4 brzoskwinie lub nektarynki
jogurt typu greckiego lub bałkańskiego
1/2 szklanki płatków owsianych ( ja najbardziej lubię
"górskie")
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
dodatkowo miód lub syrop klonowy
1. Pierwszy krok, to przygotowanie musli. Na dużej patelni
rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i cukier. Smażymy,
mieszając cały czas, aż płatki będą złote. Pilnujemy jednak, by nie dopuścić,
by zrobiły się brązowe. Przesypujemy płatki z patelni do miseczki – uwaga –
będą bardzo gorące!
2. Gdy płatki stygną, dzielimy brzoskwinie na ćwiartki, usuwamy
pestki. Podsmażamy owoce na rozgrzanej patelni grillowej (lub na zwykłej
patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu), aż będą lekko rumiane.
3. Jogurt wykładamy do miseczek, następnie układamy brzoskwinie i
posypujemy musli. Całość można dodatkowo skropić miodem lub syropem klonowym.
Komentarze
Prześlij komentarz