Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i domowym chrupiącym musli


Owoce to pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja śniadaniowa. Brzoskwinie jogurtem greckim stanowią naprawdę udany duet, który dzięki dodatkowi chrupiącego musli jest nie tylko pyszny, lecz także bardziej pożywny.



4 brzoskwinie lub nektarynki
jogurt typu greckiego lub bałkańskiego
1/2 szklanki płatków owsianych ( ja najbardziej lubię "górskie")
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
dodatkowo miód lub syrop klonowy

1. Pierwszy krok, to przygotowanie musli. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i cukier.  Smażymy, mieszając cały czas, aż płatki będą złote. Pilnujemy jednak, by nie dopuścić, by zrobiły się brązowe. Przesypujemy płatki z patelni do miseczki – uwaga – będą bardzo gorące!

2. Gdy płatki stygną, dzielimy brzoskwinie na ćwiartki, usuwamy pestki. Podsmażamy owoce na rozgrzanej patelni grillowej (lub na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu), aż będą lekko rumiane.

3. Jogurt wykładamy do miseczek, następnie układamy brzoskwinie i posypujemy musli. Całość można dodatkowo skropić miodem lub syropem klonowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu