Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.
To drobiazgi czynią nasze życie ciekawszym. Małe zmiany, dzięki którym
codzienność staje się niecodzienna. Zwykła kanapka, tym jednym razem wykrojona
na kształt serca, wywoła uśmiech na najsmutniejszej twarzy. Biały ryż ugotowany
ze szczyptą kurkumy przywoła na talerzu słońce. Poniższy przepis to jeszcze
jeden to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu.
Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Na podstawie Meinerezepte.
1/2 szklanki
makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 szklanka ryżu basmati
2 szklanki wody
szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach
1 listek laurowy
1 ziarno kardamonu
sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)
ew. garść rodzynek
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć,
mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).
Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy wodą, dodając listek laurowy, ziarno
kardamonu, szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod
przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go
mieszamy aby rozdzielić ziarna.
Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod
przykryciem.
Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub
wzbogacić dodatkiem rodzynek.
Komentarze
Prześlij komentarz