Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.


To drobiazgi czynią nasze życie ciekawszym. Małe zmiany, dzięki którym codzienność staje się niecodzienna. Zwykła kanapka, tym jednym razem wykrojona na kształt serca, wywoła uśmiech na najsmutniejszej twarzy. Biały ryż ugotowany ze szczyptą kurkumy przywoła na talerzu słońce. Poniższy przepis to jeszcze jeden to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Na podstawie Meinerezepte.





1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 szklanka ryżu basmati 
2 szklanki wody 
szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach
1 listek laurowy
1 ziarno kardamonu
sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)

ew. garść rodzynek


W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).
Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy wodą, dodając listek laurowy, ziarno kardamonu, szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna. 
Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem.
Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu