Wątróbka po indyjsku


Kerala to stan w  południowo-zachodnich Indiach, którego nazwa pochodzi od słów kera (palma kokosowa) i alam (kraj). Z uwagi na  wielusetletnia tradycję handlową, Kerala znana jest jako „Kraina Przypraw”, ponieważ to stamtąd były wysyłane przyprawy do Europy, jak również do wielu innych miejsc na świecie.  Jeśli lubicie wątróbkę, koniecznie spróbujecie jej w indyjskim wydaniu: smaki te spaniela współgrają, tworząc niezwykle udane połączenie. Przepis na podstawie WhatAnIndianRecipe.




500 g wątróbki z kurczaka + mąka do obtoczenia
3 duże cebule – obrane, pokrojone w pióra
1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 
½ łyżeczki kuminu

Olej do smażenia
½ szklanki wody

1. Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z ew. żyłek. Pozostawiamy na chwilę na sicie, by odciekła z wody.

2. Na niedużej ilości oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy, mieszamy i zsuwamy cebulę na bok patelni.

3. Obsmażamy  z obu stron oprószoną mąką wątróbkę. Wątróbkę smażymy krótko, by nie wyszła twarda. Gdy z obu stron będzie złota, mieszamy ja z cebula. Wlewamy ½ szklanki wody, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Podduszamy całość razem ok 3-5 minut.

Danie solimy dopiero na sam koniec, ponieważ posolona wątróbka twardnieje podczas smażenia.

Podajemy z pieczywem, chlebkiem typu pita lub ryżem i sałatką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu