Kiełbaski Cumberland


Kiełbasa Cumberland to rodzaj popularnej w wielkiej Brytanii białej kiełbasy, wywodzącej się z hrabstwa Cumberland. Z łatwością możemy wykonać takie kiełbaski w domu i podać je do śniadania lub do obiadu (najlepiej z puree ziemniaczanym i sosem cebulowym).  Z tego przepisu można zrobić dużą ilość kiełbasy i za pomocą maszynki nadziać nią naturalne osłonki do kiełbas (czytaj: jelita wieprzowe) lub w szybszy sposób przygotować kilka kiełbasek „na już”. Nie potrzebujemy wtedy żadnego dodatkowego sprzętu. Przepis wg RockRecipies.







Przyprawa do kiełbasek Cumberland:
2 łyżeczki suszonej pietruszki (możemy tez świeżą siekaną pietruszkę dodać od razu do mięsa podczas wyrabiania)
2 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki szałwii
1,5 łyżeczki soli (do smaku)
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki mieszamy, przyprawę przechowujemy w szczelnym pojemniczku.

Kiełbaski Cumberland
500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
4 płaskie łyżeczki przyprawy do kiełbasek Cumberland
4 łyżki bułki tartej
½ szklanki zimnej wody

Mięso drobno mielemy. Jeśli używamy już zmielonego mięsa, rozdrabniamy je dodatkowo w blenderze lub malakserze*.
Mięso wyrabiamy z przyprawą i bułką tartą, dolewając po trochu zimnej wody, by masa zrobiła się spójna i elastyczna.  Doprawiamy ewentualnie solą do smaku.
Na tym etapie dobrze jest odstawić mięso do lodówki na kilka godzin (lub na noc), by przeszło smakiem przypraw. Jeśli się jednak wyjątkowo spieszycie, można ewentualnie tę czynność pominąć.
Mokrymi dłońmi formujemy z masy placuszki/burgery lub kiełbaski, które następnie smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.

Jeśli zdecydowaliście się na wersję w osłonkach do kiełbas, gotowe kiełbaski można mrozić (jeśli do ich zrobienia nie użyliście już mrożonego wcześniej mięsa), gotować, smażyć, piec lub grillować.

* Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Dobrze jest je trochę rozdrobnić, bo inaczej struktura kiełbasek będzie ziarnista - chyba, że Wam to nie przeszkadza.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu