Kotlety z mortadeli. Panierowana mortadela.
Kotlety
z mortadeli były dość popularne w latach osiemdziesiątych, gdy z uwagi na
powszechne braki w sklepach ludzie musieli sobie radzić, jak się dało, tworząc
"coś z niczego". Obecnie nie ma na szczęście takiej konieczności,
lecz niektórym dobrym pomysłom nie należy pozwolić popaść w zapomnienie.
Mortadela
- plastry grubości ok. 1 cm
mąka
pszenna
bułka
tarta
jajko
sól,
świeżo mielony czarny pieprz = szczypta, do smaku
olej
do smażenia
Plastry
mortadeli panierujemy kolejno w mące, jajku rozmąconym z solą i pieprzem oraz w
bułce tartej. smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy z
ziemniakami i wyrazistą w smaku surówką, np. z kiszonej kapusty (klik-przepis).
Komentarze
Prześlij komentarz