Kotlety z mortadeli. Panierowana mortadela.


Kotlety z mortadeli były dość popularne w latach osiemdziesiątych, gdy z uwagi na powszechne braki w sklepach ludzie musieli sobie radzić, jak się dało, tworząc "coś z niczego". Obecnie nie ma na szczęście takiej konieczności, lecz niektórym dobrym pomysłom nie należy pozwolić popaść w zapomnienie.




Mortadela - plastry grubości ok. 1 cm
mąka pszenna
bułka tarta
jajko
sól, świeżo mielony czarny pieprz = szczypta, do smaku
olej do smażenia

Plastry mortadeli panierujemy kolejno w mące, jajku rozmąconym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy z ziemniakami i wyrazistą w smaku surówką, np. z kiszonej kapusty (klik-przepis).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu