Domowa przyprawa do tacos i innych potraw meksykańskich

Taco / tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z mięsa mielonego i warzyw jak pomidory, cebula, fasola czy kukurydza, podanych w kukurydzianej tortilli. Oczywiście oprócz tacos można te przyprawę wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej lub ogólnie do przyprawiania mięsa, drobiu czy ryb. Przepis na podstawie Family Fresh Meals.


1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniczku. Zazwyczaj stosuje się w ilości ok. 2 łyżeczek na 1 kg mięsa, wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu