Domowa przyprawa do tacos i innych potraw meksykańskich
Taco / tacos to jedno z najpopularniejszych dań
kuchni meksykańskiej. Składa się ono z mięsa mielonego i warzyw jak pomidory,
cebula, fasola czy kukurydza, podanych w kukurydzianej tortilli. Oczywiście
oprócz tacos można te przyprawę wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej
lub ogólnie do przyprawiania mięsa, drobiu czy ryb. Przepis na podstawie Family Fresh Meals.
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie
kminek)
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1
łyżeczka sproszkowanego chili
1
łyżeczka słodkiej papryki
1/2
łyżeczki suszonego czosnku w proszku
1/2
łyżeczki suszonego oregano
1/4
łyżeczki suszonej cebuli w proszku
Wszystkie
składniki wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniczku. Zazwyczaj
stosuje się w ilości ok. 2 łyżeczek na 1 kg mięsa, wszystko jednak zależy od
indywidualnych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz