Pyszne racuszki z kwaśną śmietaną
Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że racuszki te są
niezwykle smaczne i delikatne. Idealne na śniadanie lub lekką kolację. Można
podać je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
pół szklanki mleka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12 %
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 2 szklanek mąki pszennej tortowej
olej do smażenia
Jajka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodać mleko,
śmietanę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Nadal miksując, dodawać
stopniowo mąkę, aż całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać niewielka ilość oleju. Ciasto
wykładamy na patelnię łyżką stołową, 1 łyżka to 1 placuszek. Racuszki smażymy
partiami, z obu stron na złoto.
Z tej porcji wychodzi ok 36 racuszków.
Komentarze
Prześlij komentarz