Pyszne racuszki z kwaśną śmietaną

Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że racuszki te są niezwykle smaczne i delikatne. Idealne na śniadanie lub lekką kolację. Można podać je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.


pół szklanki mleka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12 %

2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 2 szklanek mąki pszennej tortowej

olej do smażenia

Jajka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodać mleko, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Nadal miksując, dodawać stopniowo mąkę, aż całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany. 

Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać niewielka ilość oleju. Ciasto wykładamy na patelnię łyżką stołową, 1 łyżka to 1 placuszek. Racuszki smażymy partiami, z obu stron na złoto.
Z tej porcji wychodzi ok 36 racuszków.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu