Dressing balsamiczny - najlepszy!
Jeśli lubicie ocet balsamiczny, ten
dressing to czyste "WOW!". Super prosty i super pyszny. I chyba
magiczny, bo sam jeden "robi" nam całą sałatkę. wystarcza najprostsze
składniki - zwykła zielona sałata, poszarpana na kawałki, lub garść rukoli - z
tym dressingiem zmienią się w danie iście królewskie. Naturalnie, można użyć
dowolnych ulubionych świeżych warzyw, jak pomidor, ogórek, czerwona cebula,
kukurydza, papryka... Parmezan? Oczywiście! Ale i prosta sałata w tym wydaniu
zabłyśnie :) Przepis na podstawie Eatingbirdfood.
6 łyżek oliwy z oliwek (ew.oleju
słonecznikowego)
3-4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka wody
1 mały, przeciśnięty przez praskę, ząbek
czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego
1 /2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta soli
Mieszamy ocet z wodą, czosnkiem, syropem,
musztardą i solą. Powoli dolewamy oliwę, mieszając, aż uzyskamy gładki,
jednolity sos.
Komentarze
Prześlij komentarz