Dressing balsamiczny - najlepszy!


Jeśli lubicie ocet balsamiczny, ten dressing to czyste "WOW!". Super prosty i super pyszny. I chyba magiczny, bo sam jeden "robi" nam całą sałatkę. wystarcza najprostsze składniki - zwykła zielona sałata, poszarpana na kawałki, lub garść rukoli - z tym dressingiem zmienią się w danie iście królewskie. Naturalnie, można użyć dowolnych ulubionych świeżych warzyw, jak pomidor, ogórek, czerwona cebula, kukurydza, papryka... Parmezan? Oczywiście! Ale i prosta sałata w tym wydaniu zabłyśnie :) Przepis na podstawie Eatingbirdfood.




6 łyżek oliwy z oliwek (ew.oleju słonecznikowego)
3-4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka wody
1 mały, przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego
1 /2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta soli

Mieszamy ocet z wodą, czosnkiem, syropem, musztardą i solą. Powoli dolewamy oliwę, mieszając, aż uzyskamy gładki, jednolity sos.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu