Naleśniki z sosem pomarańczowym
Naleśniki
to wręcz magiczna potrawa: istnieje tyle sposobów ich podania, zarówno na
słodko, jak i na słono, że praktycznie nie mogą się znudzić, bo za każdym razem
otrzymujemy inne danie. Tym razem proponuję dodatek błyskawicznej, ciepłej
„konfitury”, czy też sosu, z pomarańczy.
2
pomarańcze
4
łyżki cukru
1
łyżka soku z cytryny
½
szklanki soku pomarańczowego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki pszennej
Cynamon
do oprószenia
1. Pomarańcze obieramy, by pozbyć się nie
tylko samej skórki, ale i białej części pod nią (tzw. albedo), ponieważ jest
ona lekko gorzka. Następnie kroimy je w plastry, a każdy plasterek na ćwiartki.
2. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy
pomarańcze i cukier. Smażymy razem chwilę, mieszając, aż owoce puszczą sok, a
cukier zacznie się lekko karmelizować. Wówczas dodajemy sok pomarańczowy
rozmieszany z mąką ziemniaczaną. Czekamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Doprawiamy w razie potrzeby do smaku cukrem (jeśli pomarańcze były kwaśne) i
oprószamy delikatnie cynamonem.
3. Smażymy naleśniki.
Naleśniki
podajemy z sosem pomarańczowym. Można również ułożyć pomarańcze na
wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem, nutellą czy czekoladą.
Przykładowy
przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2
łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy
dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę. Naleśniki smażymy na
rozgrzanej patelni do naleśników, z obu stron na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz