"Tortilla Sushi", czyli roladki z tortilli z szynką, serkiem i szpinakiem

Dzisiejszy przepis jest tak prosty, że można go wykonać z (prawie) zamkniętymi oczami. Pyszne, pożywne roladki sprawdzą się nie tylko na wszelkiego rodzaju przyjęciach, lecz także jako śniadania, lunch czy kolacja.



potrzebujemy:

tortille pszenne
ajvar lub czerwone pesto
szynkę w dużych plastrach
serek kanapkowy śmietankowy (typu cream cheese)
salami
świeży szpinak w listkach (ogonki odrywamy)

Zatem do dzieła - tortillę smarujemy ajvarem lub czerwonym pesto. Na środku układamy szynkę, którą smarujemy serkiem. Na serku układamy rządek plastrów salami. Po jego obu stronach układamy podwójną warstwę listków szpinaku. Całość zwijamy w ścisłą, zgrabną roladkę.

Wszytko możecie zobaczyć tu:



Przed podaniem kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
Gotowe roladki z tortilli możemy też owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki do wychłodzenia na 1 godzinę (max. do 24 godzin), i dopiero potem pokroić. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu