Najprostsza duszona karkówka
Miękkie mięso w smacznym
sosie to pyszny domowy posiłek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Przez
większość czasu potrawa robi się praktycznie sama, a my mamy jedynie oko na to,
kiedy będzie już gotowa, mierząc czas. Do takiej karkówki pasują ziemniaki
puree, makaron lub świeże pieczywo oraz wszelkie dodatki o wyrazistym smaku,
jak surówka z kiszonej kapusty czy ogórki konserwowe, czy choćby najprostsze
pomidory z cebulką.
6 plastrów karkówki
wieprzowej
2 cebule - obrane, posiekane
2 ząbki czosnku - obrane,
posiekane
1 listek laurowy
bulion warzywny
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
do oprószenia (składniki
mieszamy):
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego
pieprzu
1 łyżeczka mielonej gorczycy
(ja ucieram ziarenka w moździerzu)
1/2 łyżeczki soli
1. Plastry mięsa lekko
rozbijamy. Panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami i obsmażamy na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
2. Przekładamy do garnka wraz z
cebulą, czosnkiem i listkiem laurowym, po czym zalewamy gorącym bulionem, tak,
by zakrył mięso. Ważne jest dobranie odpowiedniego rozmiarem garnka - nie za
dużego, żeby nie wyszła nam zupa, tylko mięso w sosie.
Dusimy karkówkę pod
przykryciem na małym ogniu do miękkości, ok. 60-90 min.
3. Gdy mięso będzie miękkie,
odlewamy pół filiżanki płynu, w którym mieszamy 1-2 łyżeczki (w zależności od
pożądanej gęstości sosu) pozostałej mąki z przyprawami. wlewamy do garnka i
zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz