Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach


Czeburek to pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem, tradycyjna potrawa ludów kaukaskich, tureckich i mongolskich. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy do jego przygotowania tortille pszenne. Czebureki stanowią przepyszną i pożywną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo je również odgrzać (na patelni lub w kuchence mikrofalowej). Jeśli podamy do nich sałatkę, mogą być także daniem obiadowym. Przepis wg MelanieCooks.




500 g mielonego mięsa wołowego

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
2 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
4 łyżki bardzo drobno siekanej natki pietruszki
szczypta kuminu (opcjonalnie. Chodzi o kmin rzymski, nie kminek)
sól i pieprz do smaku - mięso powinno być przyprawione naprawę wyraziście, u mnie jest to łyżeczka świeżo mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli

6 tortilli pszennych
1 małe jajko
olej do smażenia

1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Dodajemy ją do mielonego mięsa wraz z przeciśniętym czosnkiem, natką i przyprawami. Dodajemy również wodę i wyrabiamy mięso na spójną masę. Ew. doprawiamy do smaku dodatkowym pieprzem lub solą. Odstawiamy, by smaki się połączyły, na 20 minut (doprawione mięso można naturalnie przechowywać dłużej, do 8 godzin - w lodówce).

2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę mięsa. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

3. Czebureki smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu