Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach
Czeburek to pieróg z przaśnego ciasta (z mąki,
wody i soli) z mięsnym nadzieniem, tradycyjna potrawa ludów
kaukaskich, tureckich i mongolskich. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy do jego przygotowania tortille pszenne.
Czebureki stanowią przepyszną i pożywną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na
zimno. Łatwo je również odgrzać (na patelni lub w kuchence mikrofalowej). Jeśli
podamy do nich sałatkę, mogą być także daniem obiadowym. Przepis wg MelanieCooks.
500 g mielonego mięsa wołowego
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
2 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty
przez praskę
4 łyżki bardzo drobno siekanej natki
pietruszki
szczypta kuminu (opcjonalnie. Chodzi o
kmin rzymski, nie kminek)
sól i pieprz do smaku - mięso powinno być
przyprawione naprawę wyraziście, u mnie jest to łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu i 3/4 łyżeczki soli
6 tortilli pszennych
1 małe jajko
olej do smażenia
1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną
cebulę, aż będzie lekko złota. Dodajemy ją do mielonego mięsa wraz z
przeciśniętym czosnkiem, natką i przyprawami. Dodajemy również wodę i wyrabiamy
mięso na spójną masę. Ew. doprawiamy do smaku dodatkowym pieprzem lub solą.
Odstawiamy, by smaki się połączyły, na 20 minut (doprawione mięso można
naturalnie przechowywać dłużej, do 8 godzin - w lodówce).
2. Na połowie każdej tortilli
rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę mięsa. Brzegi placka smarujemy
rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.
3. Czebureki smażymy na niewielkiej
ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na
drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i
ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.
Komentarze
Prześlij komentarz