Domowa konfitura / dżem mango
Jeśli jesteście, jak ja, miłośnikami
mango, ten dżem przypadnie Wam do gustu. Słodki i słoneczny, jak wakacje w
tropikach :)
1 duże, dobrze dojrzałe mango
1 banan
1 puszka ananasa w kawałkach
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka
obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt
skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób
zagęszczą nasze wyroby)
1. Mango obieramy. Kroimy w plastry -
resztę, której nie da się odkroić jako plaster, odkrawamy od pestki, jak się
da. Następnie kroimy całość w drobniutką kostkę. W niedużą kostkę kroimy także
obranego banana. Ananasa odsączamy (zalewę zachowujemy, może się przydać),
siekamy na desce do krojenia - jak najdrobniej.
2. Owoce umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem
waniliowym. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny
płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem
zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać. Jeśli soku
jest za mało, dodajemy po troszku zalewy ananasowej - nie więcej, jak 4-8
łyżek.
3. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy je -
nadal na bardzo małym ogniu - ok. 8 minut - aż mango będzie miękkie. Jeśli na
powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki
użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu
zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej. Za pomocą blendera
rozdrabniamy konfiturę na mus. Możemy zdecydować, czy chcemy całkiem gładki
produkt, czy z kawałkami. Ja wolę widzieć i czuć w konfiturze kawałki owoców,
dlatego ucieram ją tylko w połowie.
Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix
(pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu
przechowujemy w lodówce.
Dzięki krótkiemu procesowi gotowania
owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.
Komentarze
Prześlij komentarz