Placuszki / racuszki / pancakes z bananem


Placuszki to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację - robi się je szybko i chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. :)  Dodatek banana sprawia, że są niezwykle aromatyczne i oczywiście intensywnie bananowe w smaku.




1 dojrzały banan, najlepiej z brązowymi kropkami
1 jajko
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka mleka


Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jajko i cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać mleko, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być bardzo gęste. 

Na patelni do naleśników smażymy okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu stron.

Podajemy z syropem klonowym, miodem, konfiturami, twarożkiem - wg uznania.

Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależy czy chcemy placuszki słodkie, czy bardziej neutralne w smaku. Ponieważ zazwyczaj podaje się je ze słodkimi dodatkami, ja osobiście wolę, by same placuszki nie były słodkie zwłaszcza, ze słodyczy dodają same banany. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu