Placuszki / racuszki / pancakes z bananem
Placuszki to pyszna propozycja na śniadanie lub
kolację - robi się je szybko i chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła.
:) Dodatek banana sprawia, że są niezwykle aromatyczne i oczywiście
intensywnie bananowe w smaku.
1 dojrzały banan, najlepiej z brązowymi kropkami
1 jajko
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka mleka
Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jajko i cukier, zmiksować na
puszystą masę. Dodać mleko, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo
mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być
bardzo gęste.
Na patelni do naleśników smażymy okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu
stron.
Podajemy z syropem klonowym, miodem, konfiturami, twarożkiem - wg uznania.
Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależy czy chcemy placuszki słodkie,
czy bardziej neutralne w smaku. Ponieważ zazwyczaj podaje się je ze słodkimi
dodatkami, ja osobiście wolę, by same placuszki nie były słodkie zwłaszcza, ze
słodyczy dodają same banany.
Komentarze
Prześlij komentarz