Pizza śniadaniowa


Pizza jako śniadanie? Oczywiście! Wystarczy połączyć ciasto na pizzę z typowymi dodatkami śniadaniowymi, jak jajecznica, boczek czy pieczarki, by otrzymać pyszny, pożywny posiłek, dobrze znoszący również odgrzewanie. Ciasto możemy przygotować wieczorem sami lub użyć gotowego ciasta drożdżowego na pizzę. 20 minut i gotowe!




1 gotowy spód do pizzy, świeży chłodzony (ok. 400g)

5 jajek + 3 łyżki mleka
5 plastrów surowego, wędzonego boczku (osoby nie jedzące mięsa mogą zastąpić boczek np. papryka lub zwiększyć ilość pieczarek) - pokrojonego w paski lub kostkę
5 dużych pieczarek - pokrojonych w plastry
1 mała cebula - obrana, pokrojona w grube pióra
ser żółty starty na tarce (można użyć mieszanki sera żółtego i mozzarelli)
masło i olej do smażenia


1. Na maśle smażymy rzadką jajecznicę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony boczek i pokrojone pieczarki.

2. Ciasto rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 
Każdy brzeg zawijamy do wewnątrz na ok. 1,5 cm. Dociskamy,  tworząc rant. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez 5 minut.

Na podpieczonym cieście układamy jajecznicę, pieczarki z boczkiem i cebulę. Wierzch posypujemy startym serem.


Zapiekamy ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie złote a ser się roztopi.

Smak jajek doskonale podkreśla ostry sos chili, można też użyć keczupu.

Jeśli przed ułożeniem dodatków chcecie posmarować ciasto sosem, polecam biały sos serowy:

1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml zimnego mleka
4 łyżki startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem.  Dodać ser, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu