Pizza śniadaniowa
Pizza jako śniadanie? Oczywiście! Wystarczy połączyć ciasto na pizzę z
typowymi dodatkami śniadaniowymi, jak jajecznica, boczek czy pieczarki, by
otrzymać pyszny, pożywny posiłek, dobrze znoszący również odgrzewanie. Ciasto
możemy przygotować wieczorem sami lub użyć gotowego ciasta drożdżowego na
pizzę. 20 minut i gotowe!
1
gotowy spód do pizzy, świeży chłodzony (ok. 400g)
5 jajek + 3 łyżki mleka
5 plastrów surowego,
wędzonego boczku (osoby nie jedzące mięsa mogą zastąpić boczek np. papryka lub
zwiększyć ilość pieczarek) - pokrojonego w paski lub kostkę
5 dużych pieczarek -
pokrojonych w plastry
1 mała cebula - obrana,
pokrojona w grube pióra
ser żółty starty na
tarce (można użyć mieszanki sera żółtego i mozzarelli)
masło i olej do smażenia
1. Na maśle smażymy
rzadką jajecznicę.
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy pokrojony boczek i pokrojone pieczarki.
2. Ciasto rozkładamy na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Każdy brzeg zawijamy do
wewnątrz na ok. 1,5 cm. Dociskamy, tworząc rant. Ciasto podpiekamy w
piekarniku nagrzanym do 220 st. przez 5 minut.
Na podpieczonym cieście
układamy jajecznicę, pieczarki z boczkiem i cebulę. Wierzch posypujemy startym
serem.
Zapiekamy ok. 10-15
minut, aż ciasto będzie złote a ser się roztopi.
Smak jajek doskonale
podkreśla ostry sos chili, można też użyć keczupu.
Jeśli przed ułożeniem dodatków
chcecie posmarować ciasto sosem, polecam biały sos serowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml zimnego mleka
4 łyżki startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i
wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym
mlekiem. Dodać ser, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos
zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz