Uniwersalny sos szczypiorkowy


Ten sos jest ze mną od dzieciństwa, i szczerze mówiąc, nie wiem, jakim cudem go nie było jeszcze do tej pory na blogu :). Ma on wiele zastosowań: świetnie sprawdzi się zarówno na jajkach na twardo, jak i na wszelkiego rodzaju kiełbaskach (także z grilla) i parówkach. Podkreśli zarówno smak steków, jak i zimnych wędlin. Pasuje do pieczonych ziemniaków i maczania frytek. W zależności od potrzeb, może być gęściejszy lub rzadszy - wystarczy dodać trochę mleka.




6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
cienki szczypiorek, drobniutko siekany - dużo, dużo!- co najmniej 4 łyżki
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Składniki sosu mieszamy. Przed podaniem najlepiej odstawić sos na pół godziny do lodówki, by smaki się połączyły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu