Uniwersalny sos szczypiorkowy
Ten sos jest ze mną od dzieciństwa, i
szczerze mówiąc, nie wiem, jakim cudem go nie było jeszcze do tej pory na blogu
:). Ma on wiele zastosowań: świetnie sprawdzi się zarówno na jajkach na twardo,
jak i na wszelkiego rodzaju kiełbaskach (także z grilla) i parówkach. Podkreśli
zarówno smak steków, jak i zimnych wędlin. Pasuje do pieczonych ziemniaków i
maczania frytek. W zależności od potrzeb, może być gęściejszy lub rzadszy -
wystarczy dodać trochę mleka.
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
cienki szczypiorek, drobniutko siekany -
dużo, dużo!- co najmniej 4 łyżki
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do
smaku
Składniki sosu mieszamy. Przed podaniem
najlepiej odstawić sos na pół godziny do lodówki, by smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz