Risotto z pieczarkami
Risotto
to potrawa rodem z Włoch, która stała się popularna na całym świecie. Jej
podstawa jest ugotowany na kremowo ryż specjalnego gatunku, którego smak
podkreślają dodane w niewielkiej ilości inne składniki smakowe, w tym
naturalnie parmezan. Risotto można podawać na różne sposoby. Najbardziej
klasyczny to alla milanese, czyli "po mediolańsku" - bez żadnych
dodatków. Wówczas risotto stanowi samodzielne danie. Jeśli chcemy zaś, by było
dodatkiem, znakomicie pasują do niego: drób, owoce morza, ryby, mięsa i
warzywa.
Ważne: kupując ryż trzeba zwrócić uwagę, czy na opakowaniu jest
napisane, że jest to odmiana do risotto. Najbardziej popularną i
dostępną jest odmiana Arborio. Nadają się także Vialone Nano, Originario
i Carnaroli. Generalnie: musi to być odmiana ryżu o okrągłych ziarnach. Tutaj nie
da się zastosować zamiennika: ryż długoziarnisty nie sklei się i nie będzie
tak kremowy, jak ryż do risotto. Potrawa będzie miała inny smak i konsystencję
- otrzymamy smaczną potrawę z ryżu, lecz nie risotto.
1 szklanka ryżu
do risotto ( u mnie Arborio)
2 szklanki wody (lub bulionu. Można opcjonalnie w trakcie gotowania dodać
również trochę białego wina, lub zamienić 1/2 szklanki bulionu/wody na wino, czego
ja nie lubię robić)
1 mała cebula
200 g pieczarek
1 szczypta szafranu lub kurkumy
1 łyżeczka masła
1/3 szklanki drobno startego sera parmezan (ew. gran padano)
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
1. W garnku na niedużej ilości oleju podsmażyć na małym ogniu obraną, drobno
posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami. Dodać ryż i
smażyć, mieszając przez kilka chwil, aż ryż zrobi się szklisty.
2. Zalać ryż 1 szklanką gorącej wody, dodać szafran lub kurkumę, wymieszać.
Zredukować płomień do minimum. Uważamy, aby ryż się nie przypalił. Gotować, od
czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Wówczas wlać 1/2 szklanki
wody i postępować identycznie, czekając, aż ryż wchłonie wodę. Kiedy to
nastąpi, wlać ostatnie 1/2 szklanki wody i.... zgadliście :) , gotować, od
czasu do czasu mieszając i czekać, aż ryż wchłonie wodę. Na tym etapie (czyli
po ok. 20 minutach) ryż powinien być już miękki. Jeśli nie jest, gotować
jeszcze chwilę, podlewając od czasu do czasu wodą. Ugotowany ryż zdejmujemy z
palnika.
3. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę masła oraz parmezan (odrobinę można
zostawić do posypania dania na talerzu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy garnek (koniecznie przykryty) na
5 minut, by ryż "odpoczął" i podajemy posypany resztą parmezanu.
Komentarze
Prześlij komentarz