Wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym


Potrawy w sosie słodko-kwaśnym zyskały popularność na całym świecie.  Liczni producenci oferują sos słodko-kwaśny jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy go ze zdrowych składników wg naszych upodobań smakowych. Zaletą tego przepisu jest to, że niezwykle łatwo możemy go dostosować do własnych upodobań: zamiast wieprzowiny możemy użyć kurczaka, wołowiny, owoców morza, ryby, tofu... lub pozostać przy daniu wyłącznie warzywnym. Zestaw warzyw również możemy łatwo modyfikować w zależności od pory roku i tego, na co mamy aktualnie smak.






3-4 kotlety schabowe wieprzowe
1/2 brokuła - podzielonego na małe różyczki
1 czerwona papryka - pokrojona w paski
1 duża marchewka - obrana, posiekana w słupki
2 cebule - obrane, pokrojone w ćwiartki
1 mała puszka ananasa (ok. 400 g, bez znaczenia czy w plastrach, czy w kawałkach. Plastry po prostu kroimy w małe kawałki)
2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany
1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia mięsa
olej/oliwa do smażenia

sos:
sok z ananasów w puszce
5 łyżek dobrego keczupu*
3 łyżki cukru lub miodu
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku
ew. chili, jeśli sos ma być pikantny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1. Różyczki brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

2. Kotlety schabowe kroimy w cienkie paski. Oprószamy mieszanką obu mąk.
Smażymy na niedużej ilości dobrze rozgrzanego oleju (na dużej, głębokiej patelni lub w wolu), mieszając, aż przestaną być surowe. Zdejmujemy. Następnie smażymy paprykę z marchewką, czosnkiem i imbirem. Po ok. 2 minutach dodajemy cebulę i kawałki ananasa.

3. W międzyczasie przygotowujemy sos:  mieszamy sok z ananasów z pozostałymi składnikami. Próbujemy - zgodnie ze swą nazwą, w sosie powinna być wyraźnie wyczuwalna słodycz (miodu lub cukru), przełamana kwasowością octu. Jeśli odczuwamy, że sos jest np. wg nas za mało kwaśny, dodajemy octu. Jeśli jest za mało słony, zwiększamy ilość sosu sojowego.
Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy usmażone mięso, brokuła i zalewamy całość przygotowanym sosem. Mieszamy i gotujemy razem kilka chwil na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu