Wieprzowina 5 smaków z warzywami
Wieprzowina 5 smaków to szybki sposób na przygotowanie dania w
stylu chińskim. To tak, jakbyśmy jedli sajgonki, tylko bez bawienia się w
zawijanie całości i smażenie. Tę pełną warzyw potrawę możemy podać z makaronem
bądź ryżem. Przepis na podstawie Delish.
2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
1 marchewka – obrana, pokrojona w zapałki
1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili
4-5 liści sałaty pekińskiej, pokrojonych w cienkie paski
Olej do smażenia
Siekany szczypiorek do posypania
Na dużej patelni, na oleju, podsmażamy imbir i czosnek. Po chwili
dodajemy mielone mięso. Gdy przestanie być różowe, zsuwamy je maksymalnie do
boku patelni.
Następnie, na wolnej przestrzeni, podsmażamy marchewkę. Gdy
zacznie lekko zmieniać barwę, dodajemy cebulę, sezam i przyprawę 5 smaków. Gdy
cebula będzie szklista, mieszamy całość. Dodajemy sos sojowy i sos chili.
Smażymy potrawę chwilę razem. Przed samym podaniem dodajemy
kapustę pekińską, by liście nie zwiędły, lecz pozostały chrupkie. Możemy
posypać siekanym szczypiorkiem i sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz