Wieprzowina 5 smaków z warzywami


Wieprzowina 5 smaków to szybki sposób na przygotowanie dania w stylu chińskim. To tak, jakbyśmy jedli sajgonki, tylko bez bawienia się w zawijanie całości i smażenie. Tę pełną warzyw potrawę możemy podać z makaronem bądź ryżem. Przepis na podstawie Delish.

400 g  mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
1 marchewka – obrana, pokrojona w zapałki
1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili
4-5 liści sałaty pekińskiej, pokrojonych w cienkie paski
Olej do smażenia
Siekany szczypiorek do posypania

Na dużej patelni, na oleju, podsmażamy imbir i czosnek. Po chwili dodajemy mielone mięso. Gdy przestanie być różowe, zsuwamy je maksymalnie do boku patelni.

Następnie, na wolnej przestrzeni, podsmażamy marchewkę. Gdy zacznie lekko zmieniać barwę, dodajemy cebulę, sezam i przyprawę 5 smaków. Gdy cebula będzie szklista, mieszamy całość. Dodajemy sos sojowy i sos chili.

Smażymy potrawę chwilę razem. Przed samym podaniem dodajemy kapustę pekińską, by liście nie zwiędły, lecz pozostały chrupkie. Możemy posypać siekanym szczypiorkiem i sezamem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu