Domowa przyprawa do piernika. Przyprawa korzenna
Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle aromatyczna, a przy
tym łatwa w wykonaniu. W odróżnieniu od sklepowych mieszanek, nie będzie w niej
wypełniaczy (takich jak np. mąka czy cukier) oraz antyzbrylaczy. Jej smak
możemy dostosować do indywidualnych upodobań smakowych, zwiększając bądź
zmniejszając ilość danego składnika. Przyprawy korzennej możemy używać nie
tylko do piernika czy małych pierniczków, lecz także do grzanego wina czy
pancakesów. Pozwólcie, że podam Wam jeszcze jeden prosty i ciekawy sposób na jejwykorzystanie - klik :)
2 łyżeczki dobrego gatunkowo, czarnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy. Przyprawę przechowujemy w szczelnym
słoiczku.
Komentarze
Prześlij komentarz