Domowa przyprawa do piernika. Przyprawa korzenna


Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle aromatyczna, a przy tym łatwa w wykonaniu. W odróżnieniu od sklepowych mieszanek, nie będzie w niej wypełniaczy (takich jak np. mąka czy cukier) oraz antyzbrylaczy. Jej smak możemy dostosować do indywidualnych upodobań smakowych, zwiększając bądź zmniejszając ilość danego składnika. Przyprawy korzennej możemy używać nie tylko do piernika czy małych pierniczków, lecz także do grzanego wina czy pancakesów. Pozwólcie, że podam Wam jeszcze jeden prosty i ciekawy sposób na jejwykorzystanie - klik :)





2 łyżeczki dobrego gatunkowo, czarnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu


Wszystkie składniki mieszamy. Przyprawę przechowujemy w szczelnym słoiczku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu