Chili z kiełbasą
Tym razem troszkę kuchni fusion: kiełbasa
zawędrowała do meksykańskiego chili! Efekt? Jest pysznie i pożywnie. Nie
zapomnijcie o świeżym pieczywie, które tu idealnie pasuje!
ok. 200 g kiełbasy (można więcej) - pokrojonej
w plastry lub pół plastry
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1 papryczka chili - bez pestek (w zależności od preferowanego stopnia ostrości dania) - pokrojona w plastry
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 szklanka passaty pomidorowej
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy - zalewą zachowujemy)
1 czubate łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki dobrego keczupu
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. sól - do smaku
olej do smażenia
do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), natka pietruszki
1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Gdy będzie rumiana, zdejmujemy ją z patelni. Następnie podsmażamy cebulę, paprykę, i papryczkę chili. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kiełbasę, czosnek, cukier i przyprawy. Wlewamy passatę i dodajemy fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut.
2. Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, dodajemy keczup i sos Worcester, po czym doprawiamy je ostatecznie do smaku pieprzem i - w razie potrzeby - solą. Jeśli danie jest za gęste, rozrzedzamy je zachowana zalewą z fasoli.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i/lub startym serem, posypujemy pietruszką.
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1 papryczka chili - bez pestek (w zależności od preferowanego stopnia ostrości dania) - pokrojona w plastry
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 szklanka passaty pomidorowej
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy - zalewą zachowujemy)
1 czubate łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki dobrego keczupu
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. sól - do smaku
olej do smażenia
do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), natka pietruszki
1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Gdy będzie rumiana, zdejmujemy ją z patelni. Następnie podsmażamy cebulę, paprykę, i papryczkę chili. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kiełbasę, czosnek, cukier i przyprawy. Wlewamy passatę i dodajemy fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut.
2. Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, dodajemy keczup i sos Worcester, po czym doprawiamy je ostatecznie do smaku pieprzem i - w razie potrzeby - solą. Jeśli danie jest za gęste, rozrzedzamy je zachowana zalewą z fasoli.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i/lub startym serem, posypujemy pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz