Porchetta, czyli aromatyczna wieprzowina po włosku
Porchetta [wym. porketta] to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Została wpisana przez włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywności i Leśnictwa (Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali) na listę produktów tradycyjnych. Porchetta, wraz z owczym serem Pecorino Romano, jest dumą i typowym daniem regionu Lancjum, którego stolica jest Rzym. Może być podawana w kanapkach, lub stanowić nadzienie pizzy bianca lub samodzielne danie; jest popularna zarówno w domach czy na piknikach, jak też jako typowy street food. Początkowo pieczeń przygotowywano z całego prosięcia. Obecnie często używa się do niej zrolowanego boczku ze skórą, która po upieczeniu staje się chrupka i ciągnąca, urozmaicając strukturę kanapki. W dzisiejszej wersji proponuję wykorzystanie karkówki, ponieważ jest to zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna opcja, natomiast smakiem nie ustępuje boczkowi.