Posty

Wyświetlanie postów z września 1, 2019

Porchetta, czyli aromatyczna wieprzowina po włosku

Obraz
Porchetta [wym. porketta] to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Została wpisana przez włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywności i Leśnictwa (Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali)  na listę produktów tradycyjnych. Porchetta, wraz z owczym serem Pecorino Romano, jest dumą i typowym daniem regionu Lancjum, którego stolica jest Rzym. Może być podawana w kanapkach, lub stanowić nadzienie pizzy bianca lub samodzielne danie; jest popularna zarówno w domach czy na piknikach, jak też jako typowy street food. Początkowo pieczeń przygotowywano z całego prosięcia. Obecnie często używa się do niej zrolowanego boczku ze skórą, która po upieczeniu staje się chrupka i ciągnąca, urozmaicając strukturę kanapki. W dzisiejszej wersji proponuję wykorzystanie karkówki, ponieważ jest to zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna opcja, natomiast smakiem nie ustępuje boczkowi.

Spaghetti / pasta cacio e pepe

Obraz
Spaghetti cacio e pepe to tradycyjne danie kuchni rzymskiej. W oryginale składa się ono z trzech głównych składników: makaronu, sera (cacio) i pieprzu (pepe). Jest to tzw. "biedna kuchnia" (la cucina povera), ale mała ilość dodatków nie oznacza wcale ubogiego smaku. Nie musimy być także ubogimi staro-rzymskimi pasterzami (jak to bywało niegdyś), by przygotowywać takie dania. Będziecie zaskoczeni, jak te trzy proste smaki świetnie ze sobą współgrają. 

Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

Obraz
Wołowina po burgundzku jest klasycznym daniem kuchni francuskiej, które - dzięki wyśmienitemu smakowi- przeniosło się z prostej, ludowej kuchni na salony. Łączy ono prostotę wykonania z dużą elegancją, więc jeśli chcecie podać coś wykwintnego, sięgnijcie po to danie. Potrawa praktycznie robi się sama, natomiast efekt będzie nakazywał Waszym gościom przypuszczać, że spędziliście w kuchni pół dnia, "pracując" nad czymś tak dobrym. Z tych samych powodów danie to znakomicie sprawdzi się także jako codzienny obiad, jego przygotowanie można bowiem rozłożyć na etapy i dokończyć wtedy, gdy mamy czas. Dobrze znosi również odgrzewanie, nie tracąc walorów smakowych. Same zalety! Przepis wg Julii Child .

Biała kiełbasa z papryką i cebulą

Obraz
Ta prosta acz niezwykle smaczna potrawa wychodzi się z kuchni amerykańsko - włoskiej. Tak przygotowaną kiełbasę możemy podać z puree ziemniaczanym, z dowolnym makaronem, z kaszą lub nawet z ryżem, tworząc w ten sposób pożywny obiad, lub ze świeżym pieczywem - na kolację. Przepis na podstawie SimplyRecipies.

Sernik na zimno z owocami i galaretką ( bez pieczenia )

Obraz
Sernik na zimno jest jednym z moich ulubionych ciast. Teraz wykorzystałam do niego chyba ostatnie już w tym roku truskawki, lecz nadają się każde owoce, jakie lubicie: maliny, jagody, winogrona, brzoskwinie z puszki. ( Uwaga: galaretka nie stężeje, jeśli użyjemy świeżych owoców kiwi lub świeżego ananasa!)  Możecie wybrać opcję całkowicie bez pieczenia, przygotowując sam sernik z galaretką, lub upiec do niego biszkopt ( 10 minut roboty, a na prawdę warto!) co dodatkowo wzbogaci smak sernika i uczyni go jeszcze bardziej eleganckim ciastem, odpowiednim na każda okazję. :)

Sernik nowojorski

Obraz
Jakie serniki lubicie najbardziej? Dla mnie sernik musi być bardzo serowy, konkretny, wilgotny, raczej ciężki. Słowa typu "leciutki", "puszysty" czy "jak chmurka" skutecznie mnie odstraszają. Żadnych chmurek! .  Sernik nowojorski jest dla mnie królem serników. Podobnie jak sernik londyński, jest to sernik, który nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada. Mamy zatem gwarancję, że ciasto będzie wyglądało bardzo elegancko i nie pozapada się w nieprzewidywalne góry i doły, niczym wydmy w Parku Słowińskim. To, co mnie zachwyca w parku krajobrazowym nie koniecznie musi mi się pojawić na cieście - tutaj to nie grozi.  Jako spodu można użyć kruszonych herbatników ( przepis w " serniku londyńskim " lub ciasta kruchego - tak, jak w tym przepisie. Smacznego!

Sernik londyński na cynamonowym spodzie

Obraz
Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada! Z tego przepisu uzyskamy kremowy, niski sernik.