Biała kiełbasa z papryką i cebulą

Ta prosta acz niezwykle smaczna potrawa wychodzi się z kuchni amerykańsko - włoskiej. Tak przygotowaną kiełbasę możemy podać z puree ziemniaczanym, z dowolnym makaronem, z kaszą lub nawet z ryżem, tworząc w ten sposób pożywny obiad, lub ze świeżym pieczywem - na kolację. Przepis na podstawie SimplyRecipies.


4 kawałki (pętka) białej kiełbasy


2 papryki różnych kolorów, by danie ładnie wyglądało. U mnie czerwona i żółta
2 duże cebule
2-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianu
chili - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

olej do smażenia

Kiełbasę kroimy ok.2-3 cm kawałki. Rumienimy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy z patelni.

Następnie podsmażamy pokrojona w paski paprykę wraz z obrana, pokrojona w grube pióra cebula i obranym, posiekanym czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy i pomidory wraz zalewą.

Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos odparuje i zgęstnieje. doprawiamy do smaku pieprzem i - w razie potrzeby  - solą.

Podajemy z ziemniakami, kasza, ryżem, makaronem (tak, jak u mnie, makaron rurki + ser parmezan do posypania dania) lub świeżym pieczywem. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu