Biała kiełbasa z papryką i cebulą
Ta prosta acz niezwykle smaczna potrawa wychodzi
się z kuchni amerykańsko - włoskiej. Tak przygotowaną kiełbasę możemy podać z
puree ziemniaczanym, z dowolnym makaronem, z kaszą lub nawet z ryżem, tworząc w
ten sposób pożywny obiad, lub ze świeżym pieczywem - na kolację. Przepis na
podstawie SimplyRecipies.
2 papryki różnych kolorów, by danie ładnie wyglądało. U mnie czerwona i
żółta
2 duże cebule
2-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianu
chili - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia
Kiełbasę kroimy ok.2-3 cm kawałki. Rumienimy na niewielkiej ilości oleju i
zdejmujemy z patelni.
Następnie podsmażamy pokrojona w paski paprykę wraz z obrana, pokrojona w
grube pióra cebula i obranym, posiekanym czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista,
dodajemy przyprawy i pomidory wraz zalewą.
Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos odparuje i zgęstnieje.
doprawiamy do smaku pieprzem i - w razie potrzeby - solą.
Podajemy z ziemniakami, kasza, ryżem, makaronem (tak, jak u mnie,
makaron rurki + ser parmezan do posypania dania) lub świeżym pieczywem.
Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.
Komentarze
Prześlij komentarz