Sernik londyński na cynamonowym spodzie

Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada! Z tego przepisu uzyskamy kremowy, niski sernik.


na sernik:
1/2 kg twarogu a sernik
4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)
10 pełnych łyżeczek cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej)
1 łyżeczka esencji waniliowej, cukier waniliowy  lub 2-3 krople waniliowego zapachu do ciasta

na polewę:
5-6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany
1 pełna łyżeczka cukru pudru 
zapach waniliowy do ciasta (2 krople)  lub esencja waniliowa

na spód:
200 g herbatników typu petit beurre lub digestive
1 pełna łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Twaróg  utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę  przelewamy do formy do pieczenia.
Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do ½ wysokości naczynia z sernikiem.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut.

Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą  na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.

Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin. 
Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.


x

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu