Sernik londyński na cynamonowym spodzie
Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada! Z tego przepisu uzyskamy kremowy, niski sernik.
1/2 kg twarogu a sernik
4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)
10 pełnych łyżeczek cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej)
1 łyżeczka esencji waniliowej, cukier waniliowy lub 2-3 krople waniliowego zapachu do ciasta
na polewę:
5-6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany
1 pełna łyżeczka cukru pudru
zapach waniliowy do ciasta (2 krople) lub esencja waniliowa
na spód:
200 g herbatników typu petit beurre lub digestive
1 pełna łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Twaróg utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę przelewamy do formy do pieczenia.
Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do ½ wysokości naczynia z sernikiem.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut.
Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.
Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.
Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.
x
Komentarze
Prześlij komentarz