Sernik nowojorski
Jakie serniki lubicie najbardziej? Dla mnie sernik musi być bardzo serowy,
konkretny, wilgotny, raczej ciężki. Słowa typu "leciutki",
"puszysty" czy "jak chmurka" skutecznie mnie odstraszają.
Żadnych chmurek! . Sernik nowojorski jest dla mnie królem serników.
Podobnie jak sernik londyński, jest to sernik, który nie rośnie w
czasie pieczenia i nie opada. Mamy zatem gwarancję, że ciasto będzie wyglądało
bardzo elegancko i nie pozapada się w nieprzewidywalne góry i doły, niczym
wydmy w Parku Słowińskim. To, co mnie zachwyca w parku krajobrazowym nie
koniecznie musi mi się pojawić na cieście - tutaj to nie grozi. Jako spodu można użyć kruszonych herbatników ( przepis w "serniku londyńskim" lub ciasta kruchego - tak,
jak w tym przepisie. Smacznego!
Na spód:
Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg twarogu na sernik
150 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
6 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 małej cytryny
4 krople aromatu cytrynowego
Na polewę:
150 ml
kwaśnej śmietany 18 %
1 pełna
łyżeczka cukru pudru
zapach cytrynowy do ciasta (2
krople)
1. Masło
rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając.
Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż
przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
2. Twaróg ze
śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem),
dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę
z cytryny i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać
masło, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
3. Masę
przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na
blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
z masy.
Sernik pieczemy
przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. (nie powinien się
zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia.
4. Następnie
rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze
10 minut. Wyłączamy
piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Piekłam w formie o średnicy 24 cm.
Ale fajnie ciastka
OdpowiedzUsuń