Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Zazwyczaj myślimy o gołąbkach w ich tradycyjnym, mięsnym wydaniu ( klik – przepis ). Dziś mam dla Was inna propozycję: przepyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Mimo, że danie wygląda podobnie, smakuje zupełnie inaczej, jest bardzo pożywne i zdecydowanie warte wypróbowania. Ich odmienność podkreśliłam dodatkowo sosem beszamelowym. Przygotowanie gołąbków jest łatwe, lecz czasochłonne. W tygodniu można sobie ułatwić pracę, dzieląc poniższe czynności na dwa dni (tak tez i ja robię): jednego dnia przygotować można nadzienie, a drugiego zająć się zawijaniem i dokończeniem dania. Ponieważ kapusta sama w sobie ma łagodny smak, nadzienie należy doprawić naprawdę intensywnie, by danie było wyraziste. Polecam! 1 średniej wielkości kapusta biała lub włoska Nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 2 cebule – obranej, drobno posiekanej 4 ząbki czosnku – obranego, drobno posiekanego 1 duża marchewka – obrana, starta na tarce (grube oczka) 400 g pieczarek – startych na tarce (grube oczka) 2 listk