Posty

Wyświetlanie postów z października 25, 2020

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Obraz
Zazwyczaj myślimy o gołąbkach w ich tradycyjnym, mięsnym wydaniu ( klik – przepis ). Dziś mam dla Was inna propozycję: przepyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Mimo, że danie wygląda podobnie, smakuje zupełnie inaczej, jest bardzo pożywne i zdecydowanie warte wypróbowania. Ich odmienność podkreśliłam dodatkowo sosem beszamelowym. Przygotowanie gołąbków jest łatwe, lecz czasochłonne. W tygodniu można sobie ułatwić pracę, dzieląc poniższe czynności na dwa dni (tak tez i ja robię):  jednego dnia przygotować można nadzienie, a drugiego zająć się zawijaniem i dokończeniem dania. Ponieważ kapusta sama w sobie ma łagodny smak, nadzienie należy doprawić naprawdę intensywnie, by danie było wyraziste. Polecam! 1 średniej wielkości kapusta biała lub włoska   Nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 2 cebule – obranej, drobno posiekanej 4 ząbki czosnku – obranego, drobno posiekanego 1 duża marchewka – obrana, starta na tarce (grube oczka) 400 g pieczarek – startych na tarce (grube oczka) 2 listk

Warzywa z woka z kluskami z tortilli

Obraz
  Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny, pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować do własnego gustu. Jeśłi chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com . 4 tortille pszenne* 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 6 pieczarek 4 liście kapusty pekińskiej sos: ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu 1-2 łyżeczki ostrego sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz do smaku olej do smażenia 1. Papryki kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną cebulę kroimy w grube pióra, pieczarki - w plastry, liście kapusty pekińskiej - w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Tortille kroimy na  pół a następnie w paski. Z podanych składników przygotowujemy sos. 2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć, mieszając, obie papryki z marchewką. Następnie dodać cebulę,

Gołąbki w sosie pomidorowym

Obraz
Gołąbki, czyli mięso zawijane w liście kapusty, nie pojawiają się wyłącznie w menu w naszym kraju, jednak kojarzą się z kwintesencją domowej polskiej kuchni. To danie, które znamy "od zawsze", przygotowywane przez babcie, ciocie i mamy. Ma w sobie nie tylko wiele smaku, lecz także ogromne zasoby domowego ciepła. Przy tym, wcale nie jest trudne w wykonaniu ani nadmiernie pracochłonne. Zachęcam do przygotowania tych sympatycznych kapuścianych roladek w pysznym pomidorowym sosie. 300 g mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 2 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego 2 małe jajka 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości oleju sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak ew. gotowany ryż (ja nie dodaję, bo nie przepadam za jego dodatkiem. Naturalnie, zwiększy on ilość masy mięsnej) 1 kapusta biała lub włoska sos: 1

Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim

Obraz
To przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie – wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu, zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co chwile powtarzać „ale to dobre!” Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste  i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth .  Ryż basmati Sos: 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sou z cytryny 1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany   Klopsiki: ½ szklanki płatków owsianych 1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy) 1 marchewka – obrana, p

Zielony Falafel

Obraz
Zielony falafel posiada wszystkie zalety zwykłego falafela, a oprócz tego jest wesoło zieloniutki w środku. Barwę tę zawdzięcza świeżym listkom szpinaku. Pomysł wypatrzony FullOfPlants . 1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy na wypadek, gdyby masa wyszła za sucha) 1 duża garść świeżych listków szpinaku 8-10 świeżych listków bazylii 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanego koperku 2 ząbki czosnku – obrane 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek) ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki sody oczyszczonej (sody kuchennej) Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku   4-6 łyżek mąki pszennej + mąka do obtoczenia Olej do smażenia   Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy mąkę.  Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub placuszki.  W każdej kulce robimy dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem. Kulki obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym

Hummus z czarnuszką

Obraz
Dobry hummus jest zawsze dobry, ale dodając do niego ciekawe dodatki możemy sprawić, by był jeszcze lepszy. Dziś w ramach takiego dodatku wystąpią ziarna aromatycznej czarnuszki. Pysznie! 1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewą zachowujemy) 1 łyżeczka ziaren czarnuszki 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól do smaku Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy, będzie jeszcze potrzebna. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, czarnuszką, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Na koniec doprawiamy do smaku solą. Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując dekoracyjnie sezamem lub czarnuszką.

Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie

Obraz
Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie ciecierzycy: najpierw poddusimy ją w aromatycznym wyrazistym sosie z przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym. Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka) lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte . Ogórki z jogurtem: 1 zielony ogórek 1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego 1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte 1 łyżeczka oliwy z oliwek ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Sól do smaku   Ciecierzyca:  1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy) 1 nieduża cebula – obrana, posiekana 1 ząbek czosnku – obrany, posiekany 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego) 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki mięty 2 łyżki siekanej natki pietruszki  Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z cz

Pakora z cebuli. Onion Pakora. Cebulowe chrupaki.

Obraz
Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb , jajka , kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. Pora na popularny street food, czyli pakorę z cebuli. Świetnie są ja chrupie, zdecydowanie wolimy ja od chipsów czy krakersów. Do tego cudownie pasuje sos jogurtowo-kolendrowy. 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka soli Ok. 1/3 szklanki m ą ki z ciecierzycy (besan, garam flour) Ok. 1/3 szklanki wody Olej do głębokiego smażenia   Cebule siekamy na plastry o grubości ok. 0,5cm. Przekładamy do dużej miski i wyrabiamy dłońmi wraz z solą, by plastry porozdzielały się na poszczególne krążki. Wsypujemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy, by dokładnie pokryła całą cebule.  Następnie wlewamy po trochu wody, by całość zrobiła się kleista. Nie chodzi nam tutaj o cebule zanurzona w cieście, lecz by pokryła się ona kleistą warstwa mąki z wodą. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Gdy będzie go

Kapusta bok choy, pak choi z sosem słodko kwaśnym

Obraz
Bok choy , zwana też pak choi, to rodzaj chińskiej kapusty, która wyróżnia się tym, że nie tworzy zwartych , okrągłych główek, lecz jest jakby wiązką oddzielnych liści. Jest ona bogatym źródłem witamin A, C i K. To warzywo, które mnie ostatnimi czasy zauroczyło. Oprócz zielonych liści ma ono solice, soczyste łodygi, które wspaniale chrupią. Ponieważ w miarę wzrostu listki mogą nabierać lekkiej goryczki, warto wybierać małe, delikatne sztuki. Bok choy można jeść na surowo (dodając np. do sałatek) lub ugotować w całości na parze. Dziś proponuję przygotowanie jej metoda stir-fry, czyli krótkiego, szybkiego smażenia. W tym przypadku naprawdę mam na myśli „szybkiego”, ponieważ zielone liście pod wpływem zbyt długiego kontaktu z wysoką temperaturą zwiędną i stracą na objętości, podobnie, jak szpinak. Podane z sosem słodko-kwaśnym stanowią świetny dodatek do pieczonych mięs, pieczonego kurczaka czy steków. Z dodatkiem ryżu, podane w większej ilości,  mogą stanowić posiłek wegetariański. Kapus

Chiński sos słodko kwaśny

Obraz
Warto mieć pod ręką swój przepis na sos słodko-kwaśny, ponieważ dzięki niemu w kilka chwil możemy wyczarować pyszny posiłek. Kurczak? Ryba? Warzywa? Ryż? Wszystko to będzie świetnie smakowało z jego dodatkiem. Wystarczy podsmażyć w woku lub na patelni wybrane mięso, dodać ulubione warzywa oraz sos. Gotowe!  Przepis na podstawie DaringGourmet .  Na zdjęciu smażona kapusta bok choy z sosem słodko kwaśnym (klik) ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę 3 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę 1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze) ¾ szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki białego octu winnego 3 łyżki dobrego keczupu * 2 łyżki sosu sojowego Szczypta chili Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody   Przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku.  Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęs

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Obraz
Pudina chutney, czyli sos ze świeżej kolendry (dhania)  i mięty (pudina) to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni indyjskiej, podawany w większości restauracji indyjskich do większości potraw. Znakomicie podkreśla smak ryżu, jak również drobiu czy ryb. Świetny do potraw grillowanych i pieczonych, jak również jako dip do pieczywa typu pita czy naan. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, a jego piękny zielony kolor, świeży aromat i niezwykły smak naprawdę urzekają. Bardzo polecam!! Przepis wg Sanjay Thumma . 4 łyżki siekanej natki kolendry 3 łyżki siekanej natki mięty 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku ½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek) Szczypta nasion (lub proszku) kuminu (kmin rzymski, nie kminek) 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli   2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego/bałkańskiego) Ew. woda do rozrzedzenia sosu   W blenderze ucieramy na puree kolendrę, miętę, czosnek i chili wraz ze szczyptą kuminu, cukrem, solą i sokiem z cytryny. Następnie dodaj

Chimichuri - dressing pietruszkowy

Obraz
Chimichuri to sos wywodzący się z Argentyny i Urugwaju, nieodzowny dodatek do wołowiny oraz innych mięs czy ryb. Może służyć także jako dressing do sałatek czy grillowanych warzyw. Przepis, z którego korzystałam to rodzinny skarb autorki bloga Cafe Delites , przekazał jej go bowiem ojciec, rodowity Urugwajczyk, zgodnie z tym, co sam jadał od dziecka. Mamy zatem do czynienia z autentycznym przepisem z 1935 roku oraz tym, co cenię sobie niezwykle, czyli troską o zachowanie rodzinnych smaków. Ten przepis to poezja smaku – zwykłe bowiem składniki, jak pietruszka, czosnek i chili, zamieniają się w tym przepisie w zachwycającą kompozycję. Jak podkreśla autorka, proporcje poszczególnych elementów sosu należy dostosować do własnego gustu (np. ilość chili, czosnku czy soli), natomiast podstawą oryginalnej wersji jest ręczne posiekanie i zmieszanie wszystkich składników. Żadnego ucierania na pastę w blenderze! ½ szklanki siekanej natki pietruszki 2 łyżki czerwonego octu winnego 3-4 ząbki czosnk

Turecki sos pomidorowo maślany

Obraz
Choć dzisiejszy przepis ma rodowód turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie. Przepis na podstawie Ye-mek.net 5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru ¼ łyżeczki tymianku Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku   Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji. W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub

Królewski sos rozmarynowy do pieczeni

Obraz
  Sos ten nosi nazwę "królewski", ponieważ taki sos przygotowuje się dla rodziny królewskiej w Wielkiej Brytanii, co można zobaczyć w interesującym dokumencie Secrets of the Royal Kitchen (Tajemnice królewskiej kuchni). Sos jest niezwykle prosty, zarówno pod kątem składników, jak i wykonania;  w takich potrawach gustuje Królowa Elżbieta, prostych, lecz eleganckich, nieudziwnionych, przygotowanych zawsze z najświeższych składników najlepszej jakości. Sos idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczeni, zarówno w całości, jak i z mięsa mielonego, do drobiu oraz - jak na tym zdjęciu - do kiełbasek w tradycyjnej brytyjskiej potrawie zwanej Bangers and Mash, czyli białe kiełbaski wieprzowe z puree ziemniaczanym - wystarczy dodać sos, i danie gotowe. 1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę lub pokrojona w pióra 1 mała marchewka - obrana, pokrojona w drobną kostkę 1 łodyga selera naciowego - drobno posiekana kawałek pora (ilościowo - tyle, co marchewki), drobno posiekany 1 pł

Ciasto drożdżowe tradycyjne. Babka drożdżowa.

Obraz
Jest w cieście drożdżowym coś, co się kojarzy z domem dziecinnym, z ciepłem i bezpieczeństwem. Kawałek ciasta i kakao lub mleko mają w sobie coś prawdziwie kojącego. Oczywiście, z kawą jest równie dobre. Ciasto drożdżowe można upiec w dowolnej formie - a podłużnych keksówkach, w prostokątnej blaszce, w tortownicy lub w formie na babkę. Wówczas ładnie wygląda, gdy się ją polukruje. Przepis rodzinny połączony ze wskazówkami z książki "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein. 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła 3 całe jajka rozm. M + 3 żółtka (temperatura pokojowa, nie wprost z lodówki) 1 szklanka cukru 1 szklanka rodzynek 1/2 łyżeczki soli ew. skórka cytrynowa lub pomarańczowa ok. 1 kg mąki 1 jajko+1 łyżeczka cukru+ 1 łyżka wody do posmarowania ciasta masło i kasza manna do wysypania formy do pieczenia 1. Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośni

Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe

Obraz
Monkey Bread, czyli Małpi chlebek, to ciasto popularne w Stanach Zjednoczonych od lat pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest znana - być może wzięła się ona stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę araukarii chilijskiej , zwanej po angielsku monkey puzzle. Jest miękkie, mocno cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je podawać od razu na ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można zaczekać, aż ostygnie - i również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki. 1,5 szklanki ciepłego mleka 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1/4 kostki masła - roztopionego 1/3 szklanki cukru 2 małe jajka 1/2 łyżeczki soli 3-4 szklanki mąki pszennej tortowej   na sos: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu   do obtoczenia: cukier puder (ok. 1/2 szklanki) wymieszany 2 łyżeczkami cynamonu   1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu