Koktajl truskawkowy, truskawkowe mleczne smoothie
Koktajle ze świeżych owoców to - oprócz niegazowanej wody mineralnej - najzdrowsze napoje. Naturalne, bez sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Możemy je przygotowywać niezależnie od pory roku, z owoców sezonowych lub nawet mrożonych, lecz oczywiście w lecie smakują one najlepiej. Zapraszam na prosty koktajl z truskawek - mój ulubiony :)
1 kg truskawek
250-500 ml mleka - zależnie, jak rzadki koktajl chcemy uzyskać - najlepiej
dolewać stopniowo
ew. cukier do smaku, jeśli nasze truskawki nie są dość słodkie
Truskawki pozbawić szypułek i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą na sicie.
Umieścić w misce lub wysokim naczyniu dołączonym do blendera. Jeśli są kwaśne,
wsypać cukier do smaku. Truskawki utrzeć za pomocą blendera ręcznego na gładkie
puree.
Dolać mleko, wymieszać. Koktajl schłodzić przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz