Ciasto kawowe
Wielokrotnie widziałam przepisy na "Coffee Cake", jednak zawsze kończyło się to rozczarowaniem, ponieważ nie chodziło w nich o ciasto kawowe, tylko o ciasto do kawy. Cóż - to spora różnica, ponieważ za mną chodził smak ciasta kawowego. Z tego powodu postanowiłam takie właśnie ciasto tym razem upiec. Jest takie, jak chciałam - wilgotne, konkretne, z wyraźnie wyczuwalną kawą. I jak najbardziej nadaje się do kawy ;)
1/2 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 szklanki mąki tortowej
do części
kawowej:
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
3-4 łyżki melasy (black treacle)
3 dodatkowe łyżki maki pszennej
1 łyżka cukru pudru
masło + kasza manna do wysypania formy do
pieczenia
1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i
ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do
pieczenia i maślankę - mieszamy.
Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.
2. Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem
i wysypujemy kaszą manną (lub ew. bułka tartą). Wlewamy połowę lub 2/3 ciasta.
Do pozostałego ciasta dodajemy kawę zaparzoną w
4 łyżkach wrzącej wody (wystudzoną), melasę, cukier puder oraz dodatkową mąkę.
Mieszamy dokładnie, po czym wylewamy ciasto kawowe do formy z ciastem jasnym.
Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec,
patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony wzorek.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury
170 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.
Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na
kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz