Ciasto kawowe

Wielokrotnie widziałam przepisy na "Coffee Cake", jednak zawsze kończyło się to rozczarowaniem, ponieważ nie chodziło w nich o ciasto kawowe, tylko o ciasto do kawy. Cóż - to spora różnica, ponieważ za mną chodził smak ciasta kawowego. Z tego powodu postanowiłam takie właśnie ciasto tym razem upiec. Jest takie, jak chciałam - wilgotne, konkretne, z wyraźnie wyczuwalną kawą. I jak najbardziej nadaje się do kawy ;)


1/2 kostki miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka maślanki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 - 2 szklanki mąki tortowej

do części kawowej:

4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki wody

3-4 łyżki melasy (black treacle)

3 dodatkowe łyżki maki pszennej

1 łyżka cukru pudru

masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia

 

1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i maślankę - mieszamy.

Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.

2.  Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną (lub ew. bułka tartą). Wlewamy połowę lub 2/3 ciasta.

Do pozostałego ciasta dodajemy kawę zaparzoną w 4 łyżkach wrzącej wody (wystudzoną), melasę, cukier puder oraz dodatkową mąkę. Mieszamy dokładnie, po czym wylewamy ciasto kawowe do formy z ciastem jasnym.

Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony wzorek.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.

Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu