Coleslaw, czyli surówka z białej kapusty
Historia surówki Coleslaw sięga najprawdopodobniej czasów rzymskich. Sama zaś nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego od słowa "koolsla", które jest skrótem "koolsalade" (surówka z kapusty). Ta prosta i pyszna sałatka jest wspaniałym dodatkiem do różnych dań obiadowych, zwłaszcza do pikantnych mięs: drobiu, wieprzowiny czy wołowiny; ponadto pasuje również do ryb i dań bezmięsnych, jak np. krokiety.
1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe
nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku
1 marchewka - obrana, starta na tarce
sos
(składniki mieszamy):
1/2
szklanki majonezu
1/2
szklanki maślanki
1/4
szklanki cukru
1
łyżeczka soli
1/4
łyżeczki pieprzu
2
łyżki białego octu winnego
Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to
przy pomocy malaksera, ponieważ tak drobne posiekanie ręcznie jest dość trudne. Można również użyć
szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to
właśnie zapewni surówce właściwy smak.
Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie
odsączamy i odciskamy wodę.
Następnie
dodajemy marchewkę i sos. Surówkę dokładnie mieszamy,
próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli
jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się
schłodziła, a smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz