Smażony ryż z warzywami po chińsku
Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.
2 woreczki ryżu
3-4 jajka
1 marchewka
3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
ew. chili do smaku
1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy
ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.
2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół
miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy
mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa
odcedzić.
3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez
kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie
od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.
Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze
wysmażonej jajecznicy.
Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku
solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
Podawać gorący.
Komentarze
Prześlij komentarz