Bok choy, zwana też pak choi, to
rodzaj chińskiej kapusty, która wyróżnia się tym, że nie tworzy zwartych ,
okrągłych główek, lecz jest jakby wiązką oddzielnych liści. Jest ona bogatym
źródłem witamin A, C i K. To warzywo, które mnie ostatnimi czasy zauroczyło.
Oprócz zielonych liści ma ono solice, soczyste łodygi, które wspaniale chrupią.
Ponieważ w miarę wzrostu listki mogą nabierać lekkiej goryczki, warto wybierać
małe, delikatne sztuki. Bok choy można jeść na surowo (dodając np. do sałatek)
lub ugotować w całości na parze. Dziś proponuję przygotowanie jej metoda
stir-fry, czyli krótkiego, szybkiego smażenia. W tym przypadku naprawdę mam na
myśli „szybkiego”, ponieważ zielone liście pod wpływem zbyt długiego kontaktu z
wysoką temperaturą zwiędną i stracą na objętości, podobnie, jak szpinak. Podane
z sosem słodko-kwaśnym stanowią świetny dodatek do pieczonych mięs, pieczonego
kurczaka czy steków. Z dodatkiem ryżu, podane w większej ilości, mogą
stanowić posiłek wegetariański.
Kapusta bok choy – po połówce lub 1 sztuce na osobę
Sos słodko-kwaśny:
½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę
3 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę
1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)
¾ szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
Szczypta chili
Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku. Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę.
Gotowy sos można przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce.
* Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).
Komentarze
Prześlij komentarz