Pomidory z mozzarellą i dressingiem musztardowo miodowym
Aby potrawa była smaczna, nie koniecznie musi być skomplikowana czy składać się z wymyślnych składników. Czasami im prościej, tym lepiej. Pomidory z mozzarellą to dobrze znany i pyszny klasyk. Tym razem jednak, zamiast bazyliowego pesto, towarzyszy im lekki dresing miodowo musztardowy. To nietypowe na pierwszy rzut oka połączenie smaków sprawdza się naprawdę znakomicie. Tak podane pomidory mogą stanowić dodatek do obiadu lub jedną z atrakcyjnych przekąsek czy też przystawek na stole. Ponieważ ich smak mnie oczarował, jak dla mnie, z dodatkiem świeżego pieczywa, są idealne na lekką kolację.
2 duże pomidory
2
kulki sera mozzarella
dressing:
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku, np. słonecznikowego
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki wody
1-2 łyżki miodu
wielokwiatowego
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
1. Dressing (można przygotować ze sporym wyprzedzeniem):
musztardę mieszamy
energicznie z olejem, aż utworzy się gładka emulsja. Dodajemy wodę,
miód i musztardę francuską. Mieszamy na gładki sos.
Ewentualnie dodajemy więcej miodu, jeśli chcemy sos
łagodniejszy czy słodszy lub więcej musztardy, jeśli chcemy ostrzejszy. Przechowujemy w
lodówce do czasu użycia.
2. Każdą kulkę mozzarelli kroimy na 6
plastrów (mozzarella ma okrągły, spłaszczony kształt - plasterki kroimy od
tej strony, by były
okrągłe, nie owalne). W podobny sposób kroimy pomidory - każdy na 6
plastrów.
Na półmisku układamy plastry pomidorów, a na każdym z nich po plasterku mozzarelli. Polewamy dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz