Pomidory z mozzarellą i dressingiem musztardowo miodowym

Aby potrawa była smaczna, nie koniecznie musi być skomplikowana czy składać się z wymyślnych składników. Czasami im prościej, tym lepiej. Pomidory z mozzarellą to dobrze znany i pyszny klasyk. Tym razem jednak, zamiast bazyliowego pesto, towarzyszy im lekki dresing miodowo musztardowy. To nietypowe na pierwszy rzut oka połączenie smaków sprawdza się naprawdę znakomicie. Tak podane pomidory mogą stanowić dodatek do obiadu lub jedną z atrakcyjnych przekąsek czy też przystawek na stole. Ponieważ ich smak mnie oczarował, jak dla mnie, z dodatkiem świeżego pieczywa,  są  idealne na lekką kolację.


2 duże pomidory

2 kulki sera mozzarella


dressing:

1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku, np. słonecznikowego

1,5 łyżeczki  musztardy Dijon

2 łyżki wody

1-2 łyżki miodu wielokwiatowego

1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)


1. Dressing (można przygotować ze sporym wyprzedzeniem): musztardę mieszamy energicznie z olejem, aż utworzy się gładka emulsja. Dodajemy wodę, miód i musztardę francuską. Mieszamy na gładki sos.

Ewentualnie dodajemy więcej miodu, jeśli chcemy sos łagodniejszy czy słodszy lub więcej musztardy, jeśli chcemy ostrzejszy. Przechowujemy w lodówce do czasu użycia.

2. Każdą kulkę mozzarelli kroimy na 6 plastrów (mozzarella ma okrągły, spłaszczony kształt - plasterki kroimy od tej strony, by były okrągłe, nie owalne). W podobny sposób kroimy pomidory - każdy na 6 plastrów.

Na półmisku układamy plastry pomidorów, a na każdym z nich po plasterku mozzarelli. Polewamy dressingiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu