Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim
To
przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie –
wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu,
zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego
i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy
pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i
falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co
chwile powtarzać „ale to dobre!” Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę
bardzo proste i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth.
Ryż basmati
Sos:
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sou z cytryny
1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
Klopsiki:
½ szklanki płatków owsianych
1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki
3 ząbki czosnku – obrane
1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany
1 jajko
12 świeżych listków bazylii
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody kuchennej
+ bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy
Olej do smażenia
Siekany szczypiorek do dekoracji
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sou z cytryny
1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
Klopsiki:
½ szklanki płatków owsianych
1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki
3 ząbki czosnku – obrane
1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany
1 jajko
12 świeżych listków bazylii
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody kuchennej
+ bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy
Olej do smażenia
Siekany szczypiorek do dekoracji
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)
2. Zaczynamy od płatków owsianych, które miksujemy w blenderze pulsacyjnie na proszek. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i blendujemy na gładką masę.
W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, by z masy łatwo dało się uformować klopsiki. Z tej ilości składników wychodzi mi 12 klopsików.
Klopsiki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.
3. Usmażone, rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy w sosie jeszcze ok. 3 minuty.
Podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz