Śmietankowy ryż ze śliwkami
Ryż z jabłkami to jedno z bardziej popularnych dań. I słusznie - jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak spróbować połączenia ryżu z innymi owocami (jak np. w przepisie na Śmietankowy ryż z gruszkami), wykorzystując owoce sezonowe. Śliwki idealnie pasują do jesieni i zimy, zwłaszcza w połączeniu z cynamonem, który dodaje im pięknego aromatu. Danie wyjątkowo kojarzące się z domowym ciepłem. Poza sezonem można użyć mrożonych śliwek.
dla 2 osób:
200 g ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)
na konfiturę śliwkową:
1/2 kg śliwek
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk
100 g cukru (lub do smaku)
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy konfiturę śliwkową: śliwki umyć, pokroić na pół,
pestki usunąć. Przełożyć śliwki do rondla, dodać cukier, wodę, sok z cytryny,
cynamon i goździk. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje a
śliwki zamienią się w gęstą konfiturę.
Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy ze śliwkami.
Komentarze
Prześlij komentarz