Śmietankowy ryż ze śliwkami

Ryż z jabłkami to jedno z bardziej popularnych dań. I słusznie - jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak spróbować połączenia ryżu z innymi owocami (jak np. w przepisie na Śmietankowy ryż z gruszkami), wykorzystując owoce sezonowe. Śliwki idealnie pasują do jesieni i zimy, zwłaszcza w połączeniu z cynamonem, który dodaje im pięknego aromatu. Danie wyjątkowo kojarzące się z domowym ciepłem. Poza sezonem można użyć mrożonych śliwek. 

dla 2 osób:
200 g ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

na konfiturę śliwkową:
1/2 kg śliwek
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk
100 g cukru (lub do smaku)

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie przygotowujemy konfiturę śliwkową: śliwki umyć, pokroić na pół, pestki usunąć. Przełożyć śliwki do rondla, dodać cukier, wodę, sok z cytryny, cynamon i goździk. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje a śliwki zamienią się w gęstą konfiturę.

Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy ze śliwkami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu