Śmietankowy ryż z gruszkami

Skoro lubimy ryż z jabłkami, warto również spróbować połączenia go z innymi owocami. Pyszny i szybki obiad, kuszący chrupkimi gruszkami i aromatycznym cynamonem wart jest Waszej uwagi.


dla 2 osób:
200 g ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

2 gruszki
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie obieramy gruszki i kroimy je w kostkę, usuwając gniazda nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko gruszki wraz z wodą, cukrem i cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy gruszki 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją.


Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy z gruszkami. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu