Śmietankowy ryż z gruszkami
Skoro lubimy ryż z jabłkami, warto również spróbować połączenia go z innymi owocami. Pyszny i
szybki obiad, kuszący chrupkimi gruszkami i aromatycznym cynamonem wart jest Waszej uwagi.
dla 2 osób:
200 g ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)
2 gruszki
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie obieramy gruszki i kroimy je w kostkę, usuwając gniazda
nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko gruszki wraz z wodą, cukrem i
cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy gruszki 1 łyżeczką mąki
ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją.
Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy z gruszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz