Kiełbasa z warzywami
Jeśli cierpicie na permanentny brak czasu, lub
jesteście na tyle głodni lub zmęczeni,że nie ma mowy o przygotowywaniu
pracochłonnego dania, ten przepis z Oregano Blog może się Wam przydać: smakuje świetnie
zarówno z ziemniakami, jak i z pieczywem, i może stanowić tak obiad, jak i
pożywną kolację.
1 duża cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
sól i czarny pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka lub chili, jeśli
lubicie
1 łyżeczka mąki
150 ml wody
olej do smażenia
Kiełbasę pokroić w plastry, zrumienić na dużej patelni w niewielkiej ilości
oleju. Zdjąć z patelni.
W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, obrać i pokroić w małą kostkę
marchewkę, pokroić w kawałki paprykę. Zielony groszek gotować przez 3 minuty we
wrzącej wodzie. (można także użyć gotowej mrożonej mieszanki zielonego groszku
z marchewką, wtedy jest jeszcze prościej i szybciej).
Na patelnię dodać warzywa, chwilę smażyć, mieszając, aż cebula będzie szklista,
po czym wlać wodę. Dodać przyprawy i czosnek. Dusić do miękkości warzyw. Kiedy
warzywa będą już prawie gotowe, dodać koncentrat i podsmażoną wcześniej
kiełbasę. Jeśli woda wyparowała - dolać. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w kilku
łyżkach wody. Zaczekać, aż się zagotuje, mieszając. Ewentualnie doprawić na
ostro ostrą papryką.
Komentarze
Prześlij komentarz