Sultan kofte. Tureckie klopsiki Sułtana.
Trudno zliczyć, ile jest rodzajów kofte w
Turcji. Dzisiejszy przepis, czyli Kofte Sułtana, zawiera nietypową jak na
Turcję przyprawę, czyli bazylię. Dodatkowo, zamiast np. bułki tartej, używamy
tutaj semoliny. Całość, jak zawsze w przypadku kofte, jest bardzo smacznym
połączeniem. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey.
250 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
3 duże ząbki czosnku
1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki bazylii
1/ łyżeczki sody oczyszczonej kuchennej
2 łyżki semoliny (mąka z pszenicy durum)
1 łyżka pasty paprykowej lub koncentratu
pomidorowego
3 łyżki siekanej natki pietruszki
ew. chili - do smaku
oliwa/olej do smażenia
Mielone mięso umieszczamy wraz z
wszystkimi dodatkami w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i
miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Mięso możemy odstawić, by smaki
się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.
Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z
masy dowolne kształty: tradycyjne kiełbaski, kulki lub placuszki.
Köfte smażymy na rozgrzanej oliwie ze
wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko.
* Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi
ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy
użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby
tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną,
kleistą pastę.
Komentarze
Prześlij komentarz