Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu
Jeśli piekliście kurczaka, gotowaliście rosół lub na przykład taką zupkę, jak zupa
cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo, i
zostało Wam mięso, poniższy sposób podpowie Wam, jak można je wykorzystać.
Oczywiście, można zrobić odwrotnie: ugotować rosół aby mieć mięso. Gdy byłam
dzieckiem, danie to było jedną ze sztandarowych pozycji na liście mojej Babci:
najpierw rosół a potem smażony kurczak, tłuczone ziemniaki z koperkiem i
mizeria. Prosto, smacznie, domowo. Danie to szczególnie kojarzy mi się z
wakacyjnymi obiadami. Gdy za oknem świeci słońce, tak łatwo wyobrazić sobie, że
się jest znów dzieckiem :)
mięso z kurczaka, ugotowane w rosole lub pieczone - dowolna ilość
masło
1 łyżka oleju
Z mięsa zdejmujemy skórę. Mięso obkrajmy z kości, starając się by pozostało
w miarę dużych kawałkach.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać masło z 1 łyżką
oleju (zapobiega przypalaniu się masła).
Smażyć kurczaka, mieszając, aż mięso będzie rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz