Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu

Jeśli piekliście kurczaka, gotowaliście rosół lub na przykład taką zupkę, jak zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo, i zostało Wam mięso, poniższy sposób podpowie Wam, jak można je wykorzystać. Oczywiście, można zrobić odwrotnie: ugotować rosół aby mieć mięso. Gdy byłam dzieckiem, danie to było jedną ze sztandarowych pozycji na liście mojej Babci: najpierw rosół a potem smażony kurczak, tłuczone ziemniaki z koperkiem i mizeria. Prosto, smacznie, domowo. Danie to szczególnie kojarzy mi się z wakacyjnymi obiadami. Gdy za oknem świeci słońce, tak łatwo wyobrazić sobie, że się jest znów dzieckiem :)

mięso z kurczaka, ugotowane w rosole lub pieczone - dowolna ilość
masło
1 łyżka oleju

Z mięsa zdejmujemy skórę. Mięso obkrajmy z kości, starając się by pozostało w miarę dużych kawałkach.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać masło z 1 łyżką oleju (zapobiega przypalaniu się masła).
Smażyć kurczaka, mieszając, aż mięso będzie rumiane.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.