Jak z łatwością obrać jajka na twardo


Czasami wyjątkowo nam zależy, by jajka na twardo obrały się ładnie - kiedy chcemy podać je z majonezem lub dodać do zupy - np. żurku czy szczawiowej. Jeśli robimy pastę do pieczywa, "uroda" jajka nie ma tak dużego znaczenia, ale przecież nawet wtedy nie chcemy się namęczyć z obieraniem opornej skorupki, która wcale nie chce odejść. Jest jednak na to prosty sposób. Odkąd go stosuję, nie mam problemu z obieraniem jajek - obierają się szybko, łatwo i są gładkie.




Generalnie, jeśli jajko jest bardzo świeże (niedawno zniesione, kupione np. na targu), będzie obierało się ciężej.
W przypadku jajek, które kupuje się w sklepie, problem ten będzie występował jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj mija więcej czasu, zanim jajko trafi do klienta.

Przejdźmy zatem do gotowania:
·     
             6 jajek
·            1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

    Jajka umieszczamy w rondlu/garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.

Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jajka:
·         - 3 minuty - dla jajek na miękko;
·         - 6 minut - dla "średnich" jajek;
·         - 8 minut - dla jajek na twardo.

Następnie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą (z kranu), by przerwać proces gotowania. Gdy jajka będą na tyle chłodne, że nie będą parzyły dłoni - obieramy je.
·       
    Ja osobiście nadtłukuję jajko jedynie 2-3 razy, by skorupka odchodziła jak największymi kawałkami, a nie drobniutkimi okruszkami.

·    
      Opłukujemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się ewentualnych okruszków skorupki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu