Jak z łatwością obrać jajka na twardo
Czasami wyjątkowo nam
zależy, by jajka na twardo obrały się ładnie - kiedy chcemy podać je z
majonezem lub dodać do zupy - np. żurku czy szczawiowej. Jeśli robimy pastę do
pieczywa, "uroda" jajka nie ma tak dużego znaczenia, ale przecież
nawet wtedy nie chcemy się namęczyć z obieraniem opornej skorupki, która wcale
nie chce odejść. Jest jednak na to prosty sposób. Odkąd go stosuję, nie mam
problemu z obieraniem jajek - obierają się szybko, łatwo i są gładkie.
Generalnie, jeśli jajko
jest bardzo świeże (niedawno zniesione, kupione np. na targu), będzie obierało
się ciężej.
W przypadku jajek, które kupuje
się w sklepie, problem ten będzie występował jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj
mija więcej czasu, zanim jajko trafi do klienta.
Przejdźmy zatem do
gotowania:
·
6 jajek
· 1/3 łyżeczki sody
oczyszczonej
Jajka umieszczamy w
rondlu/garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.
Od chwili, gdy woda
zacznie wrzeć, gotujemy jajka:
·
- 3 minuty - dla jajek na
miękko;
·
- 6 minut - dla
"średnich" jajek;
·
- 8 minut - dla jajek na
twardo.
Następnie odlewamy gorącą
wodę i zalewamy jajka zimną wodą (z kranu), by przerwać proces gotowania. Gdy jajka będą na tyle
chłodne, że nie będą parzyły dłoni - obieramy je.
·
Ja osobiście nadtłukuję
jajko jedynie 2-3 razy, by skorupka odchodziła jak największymi kawałkami, a
nie drobniutkimi okruszkami.
·
Opłukujemy pod bieżącą
wodą, by pozbyć się ewentualnych okruszków skorupki.
Komentarze
Prześlij komentarz