Smażone kluseczki naleśnikowe z serkiem waniliowym


Z jednej strony, przepis ten jest pomysłem na wykorzystanie naleśników, które pozostały nam z wcześniej przygotowywanego dania. Z drugiej - danie to jest samo w sobie na tyle fajne, że warto poświęcić kilka chwil i usmażyć do niego kilka naleśników. Znakomicie sprawdzi się jako kolacja lub lekki obiad* dla dzieci i dla dorosłych.

naleśniki** - ilość dowolna, np. 6


serek homogenizowany waniliowy
1 łyżka cukru
masło do smażenia + łyżeczka oleju, który zapobiegnie paleniu się masła

Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na paski (kluski) o grubości ok. 0,5 cm. Rozwijamy je, by nie były posklejane.

Na patelni (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) rozgrzewamy niedużą ilość masła z 1 łyżeczką oleju.

Kluski z naleśników wykładamy na patelnię i posypujemy łyżką cukru. Smażymy, mieszając, aż cukier się skarmelizuje, a kluski się przyrumienią na złoto.

Wykładamy na talerze, na każdej porcji układamy serek homogenizowany (dowolna ilość). Podajemy od razu, gorące.


* Do słodkiego drugiego dania jako zupę warto wybrać coś o kontrastującym smaku, jak np. cebulowa, pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa czy kapuśniak, by obiad nie był monotonny.

** Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu