Smażone kluseczki naleśnikowe z serkiem waniliowym
Z jednej strony, przepis ten jest pomysłem na
wykorzystanie naleśników, które pozostały nam z wcześniej przygotowywanego
dania. Z drugiej - danie to jest samo w sobie na tyle fajne, że warto poświęcić
kilka chwil i usmażyć do niego kilka naleśników. Znakomicie sprawdzi się jako
kolacja lub lekki obiad* dla dzieci i dla dorosłych.
naleśniki** - ilość dowolna, np. 6
serek homogenizowany waniliowy
1 łyżka cukru
masło do smażenia + łyżeczka oleju, który zapobiegnie paleniu się masła
Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na paski (kluski) o grubości ok. 0,5
cm. Rozwijamy je, by nie były posklejane.
Na patelni (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) rozgrzewamy niedużą ilość
masła z 1 łyżeczką oleju.
Kluski z naleśników wykładamy na patelnię i posypujemy łyżką cukru.
Smażymy, mieszając, aż cukier się skarmelizuje, a kluski się przyrumienią na
złoto.
Wykładamy na talerze, na każdej porcji układamy serek homogenizowany
(dowolna ilość). Podajemy od razu, gorące.
* Do słodkiego drugiego dania jako zupę warto wybrać
coś o kontrastującym smaku, jak np. cebulowa, pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa czy kapuśniak, by
obiad nie był monotonny.
** Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2
jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli,
125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na
końcu dodajemy mąkę.
Komentarze
Prześlij komentarz