Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą
Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników,
by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie
kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także
świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć
za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją mieć na talerzu! :) Przepis na
podstawie Lecker.de.
1 duża cukinia
1 duża cebula
12 pomidorków koktajlowych / cherry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
sól do smaku
ew. chili
6-8 listków świeżej bazylii
2-4 łyżki octu balsamicznego
sos:
ok. 120 g sera feta
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
1-2 łyżki siekanego koperku
mleko
olej do smażenia
1. Przygotowujemy sos: fetę ucieramy ze śmietaną i koperkiem. Dodajemy
mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
2. Ugotowane gnocchi lub kopytka lekko rumienimy na niewielkiej ilości
oleju. Zdejmujemy z patelni.
Następnie rumienimy cukinię pokrojoną w pół plastry, dodając tymianek,
oregano i pieprz. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, możemy dodać również
chili.
Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę. Gdy cebula będzie
szklista, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażone wcześniej
gnocchi / kopytka. Chwilę razem smażymy.
Na samym końcu dodajemy porwane listki bazylii, skrapiamy całość octem
balsamicznym i solimy danie do smaku (pamiętajmy, że sos z fetą będzie także
słony).
Porcje wykładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz