Dip serowy do nachos, krakersów i warzyw
Dip serowy świetnie sprawdzi
się podczas spotkań towarzyskich, na których chcemy podać również nachos,
krakersy czy chipsy. Można w nim maczać także kawałki tortilli czy chlebków
pita, świeże warzywa, czy nawet użyć go do przygotowania kanapek. Prosty w
wykonaniu, wyrazisty w smaku.
200 g serka topionego
ok. ½ szklanki śmietanki UHT
12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1-3 łyżeczki sosu chili – do
smaku
½ łyżeczki czosnku
granulowanego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki soli – do smaku
1/3 łyżeczki mielonego
białego pieprzu – do smaku
Ew. papryka do dekoracyjnego
posypania
Jeśli dip ma mieć charakter
meksykański, można dodać dodatkowo 1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski,
nie kminek)
Serek topiony mieszamy
dokładnie ze śmietanką i sosem chili, aż masa zrobi się jednolita, bez grudek
(najwygodniej – widelcem). Jeśli dip ma być rzadszy, dodajemy więcej
śmietanki. Doprawiamy dip do smaku i przekładamy do naczynia, w którym ma być
podany. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz