Majonez bazyliowy do ryb i drobiu
Często
daniu przyda się coś, co podkreśli jego smak. Ciekawym dodatkiem do ryb lub
pieczonego kurczaka czy indyka jest majonez bazyliowy. Przyda się on również do
wędlin lub świetnie uzupełni smak steków. Nawet zwykłe jajka z majonezem mogą
dzięki niemu stać się nową potrawą. Jego ładny zielony kolor, który zawdzięcza
szpinakowi, będzie miłą ozdobą stołu.
15 listków świeżego szpinaku
15 listków świeżej bazylii (można użyć również pesto)
1 mały ząbek czosnku - obrany
ok. 250-300 ml majonezu*
sól i ew. pieprz do smaku
Szpinak
wraz z listkami bazylii, czosnkiem i 2 łyżkami majonezu miksujemy w blenderze
lub malakserze na jednolitą pastę. Dodajemy pozostały majonez i dokładnie
mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą i/lub pierzem.
Przekładamy majonez do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
*
Można użyć ulubionego majonezu za sklepu lub zrobić własny majonez - klik! - tu znajdziecie przepis, którego używam
nieprzerwanie od lat.
Komentarze
Prześlij komentarz