Majonez bazyliowy do ryb i drobiu


Często daniu przyda się coś, co podkreśli jego smak. Ciekawym dodatkiem do ryb lub pieczonego kurczaka czy indyka jest majonez bazyliowy. Przyda się on również do wędlin lub świetnie uzupełni smak steków. Nawet zwykłe jajka z majonezem mogą dzięki niemu stać się nową potrawą. Jego ładny zielony kolor, który zawdzięcza szpinakowi, będzie miłą ozdobą stołu.




15  listków świeżego szpinaku
15 listków świeżej bazylii (można użyć również pesto)
1 mały ząbek czosnku - obrany
ok. 250-300 ml majonezu*
sól i ew. pieprz do smaku
                      
Szpinak wraz z listkami bazylii, czosnkiem i 2 łyżkami majonezu miksujemy w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodajemy pozostały majonez i dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą i/lub pierzem.
Przekładamy majonez do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
                 

* Można użyć ulubionego majonezu za sklepu lub zrobić własny majonez - klik! - tu znajdziecie przepis, którego używam nieprzerwanie od lat.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu