Cytrynowa zupa z kurczaka z makaronem orzo i koperkiem

Pyszna, delikatna i sycąca zupa, prosta w przygotowaniu. Nuta soku z cytryny nadaje jej wyjątkowego smaku a koperek czyni wyjątkowo aromatyczna i wiosenną propozycją - nawet na zimowe dni. Smacznej całości dopełnia makaron orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu. Dzięki niemu zupa jest gęsta i pożywna. Bardzo polecam - stała się moją ulubioną zupą typu rosołowego. Przepis wg Epicuriuos.com.


1 łyżka oleju
1 mały por (biała i jasno zielona część, bez liści)
1 łodyga selera naciowego
1 i 1/2 litra wody
5 ziarenek czarnego pieprzu
1/2 kg udek z kurczaka (tzw. pałki)
1/2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu)
2-4 łyżki soku z cytryny
4 czubate łyżki siekanego koperku
sól i pieprz do smaku

1. Por pokroić w krążki, łodygę selera w kostkę. Warzywa podsmażyć w garnku, w którym będziemy gotować zupę na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną. 

2. Dodać kurczaka, sól do smaku i ziarna pieprzu, zalać wodą. Ja doprawiłam dupę dodatkowo domową vegetą, stąd kawałeczki marchewki na zdjęciu. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

3. Wyjąc mięso z wywaru. Wsypać makaron orzo i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki, zgodnie z przepisem na opakowaniu - ok. 8 minut. 

W międzyczasie zdjąć skórę z mięsa, a samo mięso zdjąć z kości i pokroić w drobne kawałki. Gdy makaron będzie miękki, dodać mięso do zupy wraz ze świeżym, posiekanym koperkiem. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby doprawić do smaku dodatkową solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
Można podać z cząstkami cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu