Cytrynowa zupa z kurczaka z makaronem orzo i koperkiem
Pyszna, delikatna i sycąca zupa, prosta w przygotowaniu. Nuta soku z
cytryny nadaje jej wyjątkowego smaku a koperek czyni wyjątkowo aromatyczna i
wiosenną propozycją - nawet na zimowe dni. Smacznej całości dopełnia makaron
orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu. Dzięki niemu zupa jest gęsta i pożywna.
Bardzo polecam - stała się moją ulubioną zupą typu rosołowego. Przepis wg Epicuriuos.com.
1 łyżka oleju
1 mały por (biała i
jasno zielona część, bez liści)
1 łodyga selera
naciowego
1 i 1/2 litra wody
5 ziarenek czarnego
pieprzu
1/2 kg udek z kurczaka
(tzw. pałki)
1/2 szklanki makaronu
orzo (w kształcie ziarenek ryżu)
2-4 łyżki soku z cytryny
4 czubate łyżki
siekanego koperku
sól i pieprz do smaku
1. Por pokroić w krążki,
łodygę selera w kostkę. Warzywa podsmażyć w garnku, w którym będziemy gotować
zupę na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną.
2. Dodać kurczaka, sól
do smaku i ziarna pieprzu, zalać wodą. Ja doprawiłam dupę dodatkowo domową vegetą, stąd kawałeczki
marchewki na zdjęciu. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut, aż mięso będzie
całkowicie miękkie.
3. Wyjąc mięso z wywaru.
Wsypać makaron orzo i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki, zgodnie z
przepisem na opakowaniu - ok. 8 minut.
W międzyczasie zdjąć
skórę z mięsa, a samo mięso zdjąć z kości i pokroić w drobne kawałki. Gdy
makaron będzie miękki, dodać mięso do zupy wraz ze świeżym, posiekanym
koperkiem. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby
doprawić do smaku dodatkową solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Można podać z cząstkami
cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz