Ryż po indyjsku z warzywami i omletem
Sporo
osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma
na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do
dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż
może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu
omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo
popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki
ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu naturalnego. Może też
oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy
warzywnego.
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 nieduża czerwona papryka
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
sól - do smaku
olej do smażenia
4 jajka
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i kroimy w
drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie
widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy
na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok.
5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o
szerokości ok. 1 cm.
4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy
curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew,
paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista,
dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając.
Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny
zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy
i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Komentarze
Prześlij komentarz