Ryż po indyjsku z warzywami i omletem


Sporo osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu  naturalnego. Może też oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy warzywnego.  


250 ml ryżu basmati

1 duża cebula
1 duża marchewka
1 nieduża czerwona papryka
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
sól - do smaku
olej do smażenia

4 jajka

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i  kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok. 5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o szerokości ok. 1 cm.

4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew, paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając. Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu